Politika

Pregovori o korišćenju dinara na Kosovu nastavljaju se 4. aprila

Boom93

Boom93

Specijalni predstavnik Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak izjavio je da je jučerašnja runda pregovora o upotrebi dinara na Kosovu bila duga i da su razjašnjeni važni detalji.

U objavi na platformi Iks napisao je da su predstavnici Beograda i Prištine izneli svoje predloge o rešavanju pitanja upotrebe dinara na Kosovu.
 
"Naše duge diskusije su pomogle da se razjasne važni detalji. Dogovorili smo se da se sledeće nedelje ponovo sastanemo sa ambicijom da pronađemo rešenje", naveo je Lajčak.

Petković: Priština i EU ne žele kompromisno rešenje

Glavni pregovarač u dijalogu Beograda i Prištine Petar Petković rekao je da druga strana nije uložila ni minimum napora da se dođe do kompromisnog rešenja.
 
Dodao je da kompromis nije ružna reč, ali da mu se čini da "sagovornici, sa svojim mentorima, žele da nameću rešenja, a ne da se dođe do kompromisa".
 
On je naglasio i da dijalog ide u potpuno pogrešnom pravcu, ali ne krivicom Beograda. 

Podvukao je da su pregovori trajali šest sati, da je više od tri i po sata prošlo u direktnim pregovorima sa delegacijom Prištine, a ostalo u bilateralnim sastancima sa predstavnicima EU.
 
"Dogovoreno je da 4. aprila pregovori budu nastavljeni. Videćemo da li će to biti i poslednja runda. Ako žele da dođu do rešenja, onda moraju da ulože napor. Čini se da Priština i Kurti to ne žele, kao ni EU", zaključio je Petković.

Bisljimi: Potreban još jedan sastanak

Glavni prištinski pregovarač u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi izjavio je da je potreban još jedan sastanak sa srpskom stranom i posrednikom EU da bi se rešilo pitanje dinara.
 
On je rekao da su predlozi koji su danas bili na stolu "još uvek veoma udaljeni jedan od drugog".
 
On nije izneo detalje o predlozima o kojima se razgovaralo, uz obrazloženje da bi otkrivanje detalja moglo negativno da utiče na proces.
 
"Imamo dva predloga. Svesni smo fokusa svake strane, ali u ovom trenutku je mudrije ne otkrivati detalje kako ne bi naštetili pregovaračkom procesu”, rekao je Bisljimi.
 
Zapadne diplomate zatražile su od Kosova da suspenduje Pravilnik kojim se utvrđuje da je evro jedina valuta u upotrebi u gotovinskom plaćanju na Kosovu, čime se iz upotrebe isključuje dinar, kako bi pogođenim građanima dalo vremena da se prilagode novoj praksi.