Muzika

Meritas: U vodi zapisano

FOTO: Youtube screenshot

FOTO: Youtube screenshot

Za sve postoji dan pa tako i za izlazak novog singla i spota grupe Meritas

Anita Valo i Meri Jaman sa sobom kroz godine stvaranja i delovanja nose izrazitu strpljivost i toleranciju.
 
Kroz razne periode i faze uz njih su uvek kročile zanimljive, talentovane, neprilagođene, potentne, samozatajne osobnosti koje bi njihovoj muzici davale reč, krojile zvuk, stvarale identitet slikom.
 
Ova kasnija sposobnost je zasigurno Mare Milin, pevačica njihove muzike kroz objektiv koja potpisuje novi spot „U vodi zapisano“ koje Meritas predstavljaju.
 
„Ovo je sedmi video s albuma Pričaj mi, koji ja potpisujem. Rekord. 7 je moj sretan broj. Jedva čekam sljedeći album i 10 videa za njega“, kazala je Mare u svom svedočanstvu o snimanju spota za ovaj najnoviji singl Meritas. I još je puno lepih stvari rekla pa najbolje da upravo njene reči opišu njihov najnoviji video.
 
„I tako, slušala sam i čitala pjesmu i ugledala sliku koja se kreće poput vode, gdje siluete iza rukom gibane površine, hodaju, plešu, kreću se na razne načine... Najbolje je što to nije efekt, već djelo stvarnih ljudi s osjećajem za ritam i sliku. Potpuno je „nesavršeno“, i to je ono što želim. Sve se radilo ručno u ovom svijetu AI. Fotografije koje služe kao projekcije se, poput valova prelijevaju jedna u drugu i čine hipnotičku komponentu videa.“

Anita i Meri, ali i njihove osobnosti koje ih prate upravo dokazuju inat, marljivost, zanesenost, istančanost pa je tako divno kako Mare opisuje da se sve radilo ručno, danas kada sve može tako lako i brzo. Upravo dugogodišnje bivanje i saradnje između tih osobnosti s početka ovog teksta, svaki put nanovo donese još jednu pesmu, još jedan spot koji potvrđuje toliko snažan identitet Meritas.
 
Anita Valo i Meri Jaman kao autorke muzike su i ovoga puta poverenje ukazale producentima Juri Ferini i Pavlu Miholjeviću s kojima zajedno rade dugi niz godina, s Anitom koja uz njih dvojicu potpisuje i aranžman, dok Ines Prajo kao stalni član ekipe donosi tekst. Montažu spota potpisuje Ines Piknjač/ Dienne.