Društvo

I naredne školske godine besplatni udžbenici za učenike u Malom Crniću

Foto:S.Lisac

Foto:S.Lisac

Opština Malo Crniće i ove godine je putem konkursa Ministarstva za brigu o porodici obezbedila sredstva za realizaciju mere dodele besplatnih udžbenika.

Kako se na sajtu opštine navodi, besplatni udžbenici se dodeljuju za svu decu koja pohađaju nastavu na teritoriji opštine Malo Crniće, što znači da deca koja imaju boravište van teritorije opštine, a nastavu pohađaju na teritoriji opštine Malo Crniće takođe imaju pravo na besplatne udžbenike.

Rukovodstvo Opštine Malo Crniće je i ove godine učestvovalo na konkursu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju sa projektom pod nazivom ,,Dodela besplatnih kompleta udžbenika učenicima od prvog do osmog razreda osnovne škole“. Ministarstvo na čelu sa ministarkom prof. dr Darijom Кisić Tepavčević uvidelo  je potrebu za ovakvom merom u našoj jedinici lokalne samouprave i odobrila sredstva za sufinansiranje navedenog projekta.

Podsetimo, Opština Malo Crniće je sa realizacijom mere dodele besplatnih kompleta udžbenika započela u školskoj 2023/2024. godini, a nastavak realizacije ove mere biće i u školskoj 2024/2025. godini.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Кisić uručila je predstavnicima 68 lokalnih samouprava ugovore o sufinansiranju lokalnih pronatalitetnih mera i projekata, za koje je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i ove godine izdvojilo 400 miliona dinara.

Prošle godine Ministarstvo je sufinansiralo pronatalitetne projekte i mere u 52 lokalne samouprave, a rezultat tog zajedničkog rada je 19 izgrađenih dečijih igrališta, 15 rekonstruisanih vrtića i sedam školskih odeljenja, besplatni školski udžbenici za mnoge lokalne samuprave i prevoz do škole, opremljena ginekološka odeljenja i odeljenja za potpomognutu oplodnju, organizovane škole roditeljstva…