Ekonomija

I dalje ne znamo koliko će nas koštati „Skok u budućnost“

Foto: Envato elements/ilustracija

Foto: Envato elements/ilustracija

U januaru ove godine, kada je državni vrh predstavio program „Skok u budućnost – Srbija EXPO 2027“, najavljeno je da će zemlja u naredne četiri godine za sve projekte (uključujući i specijalizovanu izložbu EXPO 2027) uložiti 17,8 milijardi evra.

Tada su predstavljeni ključni segmenti sveobuhvatnog razvoja Srbije, među kojima su programi za podizanje životnog standarda građana, projekti u oblasti nauke i tehnologije, obrazovanja, razvoja infrastrukture, energetike, ekologije, poljoprivrede, zdravstva, turizma, kao i u drugim oblastima od nacionalnog značaja, piše Nova ekonomija.

Informacija koja je izostala je koliko će svaki od pojedinačnih projekata zapravo koštati poreske obveznike.

„Cena i finansiranje Expo-a su nejasni. U januaru je predsednik najavio ulaganje 17,8 milijardi evra, što je četvrtina godišnjeg srpskog BDP-a, do te 2027. godine, ali izgleda da to uključuje projekte koji nisu direktno povezani sa (specijalizovanom izložbom) i verovatno će biti ispod ukupne kapitalne potrošnje predviđene budžetom u tom periodu“, navodi agencija Fitch u svom poslednjem izveštaju, u kom nije menjala kreditni rejting za Srbiju.

I ostatak stručne javnost se za projekte od nacionalnog značaja obaveštava kroz medije i niko ne zna zaista koliko će novca biti potrošeno tačno na koji projekat, a profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić, dodaje i da se neki projekti moguće i neće realizovati, odnosno da će i neupotrebljena sredstva ostati za neku drugu potrošnju.

„Mi ni danas ne znamo koliko koji od tih projekata vredi kada ih pogledamo pojedinačno. Generalno rekao bih da ovaj plan obuhvata sve veće projekte koji su u toku, a neki će biti realizovani tek posle 2027. godine. Dinamika realizacije će biti pod znakom pitanja za neke projekte, mislim da će kasniti. Neće jedino kasniti EXPO i prateći projekti oko njega,“ kaže Arsić.

Više pročitajte na LINKU