Društvo

Treći dan potrage za malom Dankom: Smanjen broj policajaca na terenu

Potraga za dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić iz okoline Bora i dalje traje. Nakon 27 sati pretrage, u kojoj su učestvovali policija, vatrogasci-spasioci, pripadnici Gorske službe spasavanja, pripadnici Žandarmerije sa psima-tragačima, lovci i brojni građani, MUP je u sredu saopštio da se pretraga terena u naselju Banjsko polje i Brestovačkoj banji prekida, jer sve ukazuje da dete nije tu.

Devojčica Danka Ilić, koja je nestala u utorak u 13.45 u borskom naselju Banjsko polje, ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara.

U trenutku nestanka imala je maslinasto zelenu jaknu, ljubičaste pantalone, crne patike i kosu vezanu u rep.

Ukoliko imate bilo kakve informacije pozovite policiju na broj telefona 192.

U Srbiji je zbog ovog slučaja prvi put pokrenut sistem PRONAĐI ME! koji je namenjen za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica.

Smanjen broj policajaca u Banjskom polju
 

Broj pripadnika policije u Banjskom polju je smanjen, javio je RTS.
 

Jurić: Usmerimo pozitivnu energiju...
 

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić zamolio je građane da usmere pozitivnu energiju i da je siguran da će slučaj biti onakav kakvom se svi nadaju.

Jurić je za RTS rekao da je, prema informacijama kojima raspolaže, u sredu policija dodatno pojačala svoje snage na samom terenu i da su upotrebili dodatne alate za potragu za nestalom devojčicom.

Dodao je da je Srbija jedina zemlja u regionu koja ima sistem "Pronađi me" i da je reč o jednom velikom poduhvatu i da su RTS i druge nacionalne televizije puštale obaveštenje o nestanku na pola sata.

"Objavljena je informacija na auto-putevima i danas ih možete videti, da je nestalo dete i da se poseti sajt MUP-a. Na Aerodromu 'Nikola Tesla', takođe i na železničkim i autobuskim stanicama koje imaju kapacitet za to mogli ste videti objavu", naveo je Jurić.

Istakao je da SMS poruka nije stigla svima u isto vreme pošto mobilni operateri imaju kapacitet da u jednom minutu isporuče 50.000 poruka, a da pojedini operateri imaju i po 3,5 miliona korisnika.

Jurić je ocenio da je bio pozitivan odziv građana koji su objave delili i na društvenim mrežama.

"Ovo je jedan zaista novi alat i ponavljam još jednom, sve će imati smisla ukoliko ovo dete bude živo vraćeno", naglasio je Jurić.

Pozvao je građane da vode računa o tome šta pišu na društvenim mrežama i portalima i da negativni komentari mogu da povrede porodicu koja traga za detetom.

"Ja zaista molim da usmerimo pozitivnu energiju, da uradimo sve što nam policija kaže, ukoliko zatraži da budemo na terenu, da slušamo njihove instrukcije i siguran sam da će rezultat doći baš onakav kakav želimo da bude", rekao je Jurić.

Istakao je da je osnovni kriterijum za pokretanje alarma da je dete u životnoj opasnosti.

"Samim tim što je dete od dve godine nestalo ispunjen je taj osnovni kriterijum, da ne nabrajam druge. Međutim, moram da kažem da je policija došla na lice mesta. U vrlo kratkom roku je već 200 službenika MUP-a bilo na teritoriji gde je prijavljen nestanak, ali se vodilo računa o tome da samo pokretanje sistema neće dodatno ugroziti život", naveo je Jurić za RTS.

 Hrvatska Gorska služba spasavanja ponudila pomoć


Stupili smo u kontakt sa kolegama iz Srbije i ponudili pomoć u potrazi za nestalom devojčicom u Boru, rekao je Marko Rakovac iz Hrvatske gorske službe spasavanja za Dnevnik.hr.