Politika

Politički komitet PSSE dao zeleno svetlo za prijem Kosova u Savet Evrope

FOTO: Ilustracija/Pixabay

FOTO: Ilustracija/Pixabay

Politički komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) doneo je na današnjem sastanku u Parizu odluku da preporuči pozivanje Kosova u članstvo Saveta Evrope.

Ova odluka objavljena je na nalogu tog komiteta PSSE na društvenoj mreži Iks.

Šefica delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Biljana Pantić Pilja rekla je da je Komitet za politička pitanja i demokratiju PSSE sa 31 glasom „za“ dao pozitivno mišljenje da Kosovo postane član Saveta Evrope, četiri poslanika su bila protiv, a jedan uzdržan.

Ona je za Kosovo onlajn rekla da su dva glasa protiv bila od poslanika Srbije, po jedan glas protiv iz BiH i Crne Gore, dok je uzdržan bio grčki poslanik Aleksis Cipras, prenosi Kosovo onlajn.

Pantić Pilja je rekla da je delegacija Srbije učestvovala u raspravi i prenela stav da Kosovo nije država, da je sastavni deo Srbije i da se na toj teritoriji krše ljudska prava.

Pogazili su međunarodno pravo i nisu ispunili sva tri uslova koje je Bakojani navela pre dve nedelje, poručila je ona.

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Kresnik Ahmetija potvrdio je na društvenoj mreži Fejsbuk da je glasanje u Odboru Parlamentarne skupštine SE bilo uspešno za Kosovo.

„Mišljenje izvestiteljke Bakojani je upravo odobreno u Komitetu za politička pitanja i demokratiju Saveta Evrope. Ovo mišljenje preporučuje članstvo Kosova u Savetu Evrope bez ikakvih dodatnih preduslova. Nijedna od obaveza koje Kosovo mora da preuzme ne mora se ispuniti pre članstva. Čak se u tački 11 jasno navodi da se obecanje  mora ispuniti nakon članstva“, navodi se u objavi Ahmetija.

Dodaje da je sve predloge za postavljanje novih preduslova većina članova Odbora odbacila, što, kako navodi, pokazuje da bi Kosovo trebalo da postane članica u maju ove godine i da bi novi preduslovi bili nepravedni.

„Štaviše, mišljenje zahteva uklanjanje fusnote iz denominacije Kosovo, koja se koristi od 2008. godine u svakom izveštaju i komunikaciji o i sa Kosovom. Takođe, preporučuje se da Kosovo poziva kao država, prema članu 4. Statuta Saveta Evrope, a ne kao mesto (country), prema članu 5“, stoji u objavi.

Sledeći korak je razmatranje ove odluke na plenarnom zasedanju 18. aprila, navedeno je u objavi.