BBC News

Španija: Bivšem predsedniku fudbalskog saveza preti zatvor zbog kontroverznog poljupca

Luis Rubijales je optužen za seksualni napad i prinudu zato što je poljubio fudbalerku bez pristanka tokom proslave titule na Svetskom prvenstvu.

poljubac, Luis Rubijales
Reuters/BRUNA CASAS

Španski tužioci traže da se bivši predsednik Fudbalskog saveza te zemlje osudi na dve i po godine zatvora zato što je poljubio fudbalerku bez pristanka tokom proslave na Svetskom prvenstvu.

Luis Rubijales je optužen za seksualni napad i prinudu zbog toga što je poljubio u usta reprezentativku Dženi Ermoso tokom proslave titule na Svetskom prvenstvu prošlog avgusta posle pobede nad Engleskom u finalu.

Ermoso i njene saigračice izjavile su da je „poljubac bio protiv njene volje".

Rubijales je bio primoran da podnese ostavku, negirajući da je uradio bilo šta loše.

Ermoso je najpre rekla da nije videla ništa loše u postupku Rubijalesa, da bi ubrzo potom promenila stav.

Tužiteljka Marta Durantez optužila je Rubijalesa za seksualni napad i navodne radnje koje su usledile posle poljupca, navodi se u sudskim dokumentima, u čiji uvid je imala novinska agencija Rojters.

Za ova krivična dela propisane su kazne od šest meseci i godinu dana.

Durantez je optužila i bivšeg selektora ženske reprezentacije Horhea Vildu, aktuelnog sportskog direktora Alberta Lukea i šefa marketinga federacije Rubena Riveru da su primorali Ermoso da kaže da je poljubac bio sporazuman.

Sva trojica su na sudu negirala krivicu.

Ukoliko ih proglase krivim mogli bi da se suoče sa zatvorskom kaznom do 18 meseci.

poljubac, Luis Rubijales
Reuters/HANNAH MCKAY

Tužiteljka zahteva da njih četvorica isplate Ermoso odštetu od 100.000 evra, ali da polovinu iznosa isplati Luis Rubijales.

Na zahtev tužilaca, Rubijales neće smeti da priđe Dženi Ermoso na manje od 200 metara, niti da sa njom komunicira u narednih sedam i po godina.

Poljubac je zasenio istorijski trenutak za špansku žensku reprezentaciju, koja je u avgustu 2023. osvojila prvu titulu na Svetskom prvenstvu.

Čestitajući fudbalerkama, Rubijales je uhvatio Ermoso za glavu obema rukama i poljubio je u usta.


Pogledajte trenutak kada je Rubijales poljubio Ermoso


Rubijalesa su kritikovali i zbog još jednog gesta: snimljen je kako se hvata za međunožje tokom proslave u svečanoj loži na stadionu gde je bila i španska kraljica Leticija sa ćerkom, princezom Sofijom.

Incident je pokrenuo globalnu raspravu o seksizmu na najvišim nivoima ženskog sporta.

Španske igračice su potom bojkotovale reprezentaciju, zahtevajući promene u ženskom fudbalu ove zemlje.

Dženi Ermoso
Reuters

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) prethodno je privremeno suspendovala Rubijalesa, da bi on potom podneo ostavku na mesto predsednik nacionalnog fudbalskog tima, ali i na mesto potpredsednika Izvršnog komiteta Evropske fudbalske unije (UEFA).

FIFA mu je u oktobru izrekla rigoroznu kaznu: tri godine zabrane bavljenja bilo kakvom funkcijom u fudbalu, a u januaru 2024. je odluku i potvrdila.

U septembru 2023. mesec danas posle incidenta, Horhe Vilda je smenjen sa mesta selektora ženske fudbalske reprezentacije.

Mesec dana kasnije, Vilda je imenovan za selektora ženske reprezentacije Maroka.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk