Kultura

Cvejić i Milovanović: Gradu je potrebno više kulture nego što je ima

FOTO: A. Stepanović

FOTO: A. Stepanović

Učenici Požarevačke gimnazije, Dušan Cvejić i Lazar Milovanović, u saradnji sa Narodnim muzejom u Požarevcu, organizovali su tri tribine na kojima je moderator bio Aleksandar Gajšek. Teme tribina ticale su se umetnosti i duhovnosti, religije i psihologije. Sa Dušanom i Lazarom razgovarali smo o tribinama.

Na prvoj tribini, čija tema je bila „Umetnost i duhovnost“, gost je bio Nebojša Dugalić. Tema druge tribine, čiji gosti su bili teolog i religiolog Danijela Marković i profesor teologije Davor Džalto, bila je „Savremeno čitanje apokalipse - Otkrovenje Jovanovo“. Gost na trećoj tribini, koja je održana u sredu, 27. marta, bio je prof. dr Žarko Trebješanin, a tema je bila „Usamljenost, depresija, smisao života - Psihološki problemi savremenog čoveka''.

Pitali smo ih kako su došli na ideju da organizuju ovakve tribine.

“Mi mislimo kao i većina naših drugara i drugarica iz škole i grada, da je gradu potrebno dosta više kulture nego što je ima, i da su ovakve tribine jedan novi način, kakav do sad nismo imali prilike često da sretnemo, da se naši građani upoznaju sa različitim spektrom tema. Imali smo teme Umetnost i duhovnost, Savremeno čitanje apokalipse. Sada smo imali psihološku temu. Kroz te tri teme i potencijalno dve naredne koje će biti, pokušavamo da građanima približimo neke stvari koje su im eventualno nejasne ili za koje su se interesovali”, naveo je Dušan Cvejić.

Foto: J. Milenković/Boom93

Kada su teme u pitanju, Lazar Milovanović navodi da su one uvek bile dogovrane sa saradnicama.

“Uvek smo hteli da tema bude što bliža našem uzrastu, naravno, da bi publici bile jasne i da bi se svako pronašao u nekoj temi, kao i da bi im to bio putokaz za dalje. Psihologija, kojom mnogi žele da se bave, religija i duhovnost – sve to su teme koje treba da nam se približe, a nisu nam bliske”, rekao je Milovanović. 

Lazar i Dušan tribine organizuju u saradnji sa Narodnim muzejom u Požarevcu.

“Ovu našu ideju izneli smo različitim ljudima. Direktor Narodnog muzeja nam je izašao u susret i pitao nas je da li hoćemo da sarađujemo sa njima. Naravno, mi smo odmah pristali i Narodni muzej je postao naš saradnik. Onda smo u konsultaciji sa svima njima mi zajednički dolazili do teme”, kaže Cvejić. 

Foto: J. Milenković/Boom93

Aleksandar Gajšek, novinar i autor emisije „Agape“, moderator je ovih tribina. 

"Svi već znaju da se on dugo godina bavi intervjuisanjem. Prvo je bio na Studiju B, a sada na Insajder TV-u.  Njemu je ovo blisko. Mi se i privatno poznajemo sa njim i tako smo odlučili da uz njegovu pomoć sve ovo bude ostvareno”, navodi Milovanović. 

Podsetimo, Aleksandar Gajšek je nakon prve tribine za Boom 93 govorio o počecima emisije „Agape“, ali i o njenim daljim planovima, o duhovnosti u digitalnom dobu, kao i o tome koliko je tema duhovnosti prisutna u medijima. 

Dušan Cvejić navodi da su vrlo zadovoljni posetom tribinama koje organizuju.

“Prva tribina se održala u Narodnom muzeju i bilo je toliko ljudi da su neki, nažalost, morali da napuste prostorije Muzeja zato što nije bilo mesta. Onda nam je za drugu i treću tribinu Centar za kulturu izašao u susret. Iskreno, jako smo zadovoljni. Taj odziv građana je pokazatelj koliko su oni željni kulture i tih tema'', zaključio je Cvejić.

Potencijalne teme narednih tribina, kojima će završiti prvi ciklus, nisu želeli da otkrivaju, već su ih ostavili kao iznenađenje. Dušan Cvejić naveo je da postoji mogućnost da naredne godine organizuju još jedan ciklus, ali da još uvek u to nisu sigurni.