Ekonomija

MMF: Višak u budžetu koristite za kapitalnu potrošnju, ne za plate i penzije

FOTO: Pixabay ilustracija

FOTO: Pixabay ilustracija

Međunarodni monetarni fond postigao je sporazum sa Srbijom o trećem pregledu u okviru stend-baj aranžmana. Celokupan izveštaj o Srbiji će tek biti predstavljen Izvršnom odboru MMF-a, pa će javnost verovatno krajem juna imati i njegove detalje.

Zajmodavac generalno pozitivno ocenjuje postignuto u ekonomiji i da rezultati u okviru programa ostaju jaki, uz oporavak rasta, solidnu fiskalnu poziciju, tekuću dezinflaciju, rekordno visoke rezerve i snažno tržište rada. Ali i naglašava da je kapitalnim izdacima potrebna veća transparentnost, a da je plate i penzije potrebno povećavati na predvidljiv i unapred dogovoren način.

„Za 2024. fiskalni deficit od 2,2 procenta BDP-a je u skladu sa obavezama stend baj aranžmana. Bilo koji višak prihoda i nedovoljno iskorišćene rezerve za nepredviđene slučajeve u budžetu mogu se koristiti za dalje povećanje kapitalne potrošnje iznad budžetskog okvira od oko sedam procenata BDP-a. Treba izbegavati neciljane transfere,“ kaže se u saopštenju MMF-a.

U decembru prošle godine MMF je u svom izveštaju rekao da novo merilo potrošnje za penzije  koje će odražavati afirmaciju vlasti da obuzdaju rashode za penzije u 2024. godini, kako je predviđeno fiskalnim pravilom i „da ne vrše nikakva ad hoc povećanja penzija ili gotovinske isplate, čime se stabilizuje ova velika i dinamična rashodna stavka“.

Ovaj dokument je publikovan 21. decembra pod nazivom Drugi pregled po stend-baj aranžmanu i zahtev za izmenu kriterijuma.

Ali, već 26. decembra prošle godine, tadašnji potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali obaveštava javnost u tehničkom mandatu, da „već polovinom naredne godine može se očekivati dodatno povećanje plata i penzija u našoj zemlji“.

U danšnjem gostovanju na javnom servisu RTS, on je ponovo najavio povećanje za period avgust-oktobar.

Višak za kapitalnu potrošnju
MMF kaže i da se viškovi mogu iskoristiti i za projekte koji su vezani i za EXPO 2027, ali je i kritikovao netrasparetnost plana „SKOK u budućnost“, predstavljenog u janauru, a za koji ni rejting agencija Fitch ni šira javnost Srbije ne zna koliko će tačno koštati.

Više pročitajte na LINKU.