Moj grad

"U početku beše reč" - polufinale takmičenja "Slavoslov" (VIDEO)

Foto: Anica Radosavljević

Foto: Anica Radosavljević

U novoopremljenom amfiteatru Ekonomsko-trgovinske škole u Smederevu, održano je polufinale takmičenja u besedništvu od 5. do 8. marta. Tokom četiri takmičarska dana odabrana su po dva učesnika, koje će publika imati prilike da čuje u finalnom takmičarskom krugu.

Organizacija Crkvene zajednice u Smederevu već devetu sezonu realizuje pedagošku manifestaciju pod nazivom "Slavoslov", prema rečima protojereja stavrofora Saše Gavrilovića, sveštenika iz Smedereva i jednog od kreatora ovog takmičenja. Ovo takmičenje, koje je pokrenuto tokom školske 2013/2014. godine, namenjeno je učenicima srednjih škola i sastoji se od nekoliko takmičarskih faza (četvrtfinale, polufinale i finale). Kako kaže Gavrilović, ovo takmičenje predstavlja svojevrsnu školu retorike, za razliku od drugih takmičenja u besedništvu u Srbiji, jer podrazumeva izvođenje više govora tokom jedne sezone.

Foto: Anica Radosavljević

 

Razgovarali smo sa jednom od mentorki, profesorkom srpskog jezika i književnosti, kao i retorike, Danijelom Bogdanović. Prema rečima Danijele, ove godine, prihvatila je angažman zahvaljujući koleginici Ružici i njenom entuzijazmu koji ju je animirao i uključio u rad sa decom. Deca, kako kaže Danijela, na poseban način izražavaju svoje misli i osećanja, prikazujući svoju percepciju sveta. Iz njihove perspektive, stvari izgledaju mnogo ozbiljnije nego što mi odrasli to često mislimo. Deca su mnogo ozbiljnija u svojim shvatanjima nego što možda mislimo kad pomislimo "oni su ipak samo deca". Rad sa njima predstavlja pravo zadovoljstvo koje nas probudi, prodrma i pokaže nam pravi i istinski put.

Ružica Milić, veroučiteljica u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Smederevu, istakla je da joj je čast biti mentor na ovom takmičenju. Ona je iskoristila priliku da se zahvali upravi škole, na čelu sa direktorkom Violetom Đorđević, kolegama i deci, budući da je najveći broj učesnika prijavljen iz ove škole - čak tridesetoro, što je čini ponosnom. Ružica ističe da je mentorstvo korelativan i komplementaran proces. To znači da pedagozi ne samo da uče učesnike o ciljevima besedništva, o prenošenju glavne misli i ideje, te o podsticanju osećaja kod slušalaca, već ih i motivišu da sami razmišljaju i deluju u skladu sa temom. Takođe ih podstiču da vide kako se o jednoj naizgled običnoj temi može dublje razmišljati.

Foto: Anica Radosavljević

 

Voljna da razgovara sa nama bila je i Anastasija Milosavljević, učenica Ekonomsko-trgovinske škole, koju ćemo slušati u finalu. Najveća motivacija joj je, kako kaže, bila pobeda straha od javnog nastupa i treme, a samo takmičenje joj je donelo vetar u leđa da pobedi strah i nadjača ga. Nada se dobrim rezultatima u daljem toku takmičenja.

U finale takmičenja koje će biti održano u maju u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija Jasenaka plasirali su se:

Nikolaj Stanić, Bogoslovija "Sveti Sava" Beograd
Dušan Đorđević, Medicinska škola Ćuprija
Milan Ranković, Gimnazija Smederevo
Anastasija Arhipkina, Gimnazija Smederevska Palanka
Andrijana Đokić, Muzička škola "Kosta Manojlović" Smederevo
Anastasija Milosavljević, Ekonomsko-trgovinska škola Smederevo
Jana Aleksić, Gimnazija Smederevo
Hristina Đurković, Ekonomsko-trgovinska škola Smederevo 

Pripremila: Anica Radosavljević, dopisnica Boom93 iz Smedereva