Društvo

Nakon više decenija rekonstruisan Muzej kulturne istorije

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Unutrašnji radovi na rekonstrukciji Muzeja kulturne istorije velikim delom su završeni, a u narednom periodu očekuju se radovi u "Plavom salonu" koji predstavlja centralni deo objekta.

Zgrada u kojoj se muzej nalazi je zadužbina koju je gradu ostavio srpski arhitekta i profesor Nikola Nestorović.

U prvoj fazi na ovom objektu je odrađen krov, dok je tokom druge faze urađena kompletna sanacija spoljašnje fasade, ali i kompletna sanacija unutrašnjeg objekta od podrumskog dela, glavnog dela i jednog dela tavanskog prostora. Urađena je reparacija kompletne stolarije, kao i unutrašnjih zidova.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Ukupna vrednost ovih radova je 27 miliona dinara, a svi dosadašnji radovi izvedeni su uz stručni nadzor Zavoda za zaštitu spomenika.

"Ono što nas u narednom periodu očekuje, je da po završetku izrade projekta restauratorsko-konzervatorskih radova za Plavi salon, krećemo u njegovu rekonstrukciju, jer je to centralni deo ovog objekta, koji odiše freskama iz perioda XIX veka. Cilj grada Požarevca i Narodnog muzeja je da ova zgrada sutra ima postavku, koja će biti omaž građanskog života Požarevljana XIX veka, pošto je taj period značajan za grad Požarevac, kada je grad zahvaljujući dinastiji Obrenović, doživeo uspon, gledaćemo da jedan deo postavke Narodnog muzeja bude posvećen i dinastiji Obrenović", naveo je gradonačelnik Saša Pavlović.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Ono što se u narednom periodu očekuje je i spoljašnje uređenje dvorišta muzeja.

Prema rečima direktora Narodnog muzeja, Gordana Bojkovića, predstoje konzervatorski i restauratorski radovi na nameštaju i slikama koji će biti restaurirani.

"Poseban izazov je taj tzv. Plavi salon, zbog freske "Četiri godišnja doba", na osnovu koje se starost kuće određuje negde na sredinu, odnosno početak druge polovine XIX veka", rekao je direktor muzeja.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Iako je prvobitna ideja bila da se deo podrumskog prostora iskoristi za depo, prema navodima Bojkovića, ovaj prostor je izuzetno akustičan.

"Izuzetan je za bilo koju vrstu prezentacije, za određene kamerne muzičke programe. Pruža sjajne mogućnosti za različite manifestacije, kulturne događaje i zaista bi bila šteta koristiti ga kao skladište".

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Podsetimo, do gubitka upotrebne funkcije i nastanka teških oštećenja muzeja kulturne istorije objekta došlo je iz nekoliko razloga, između ostalog, zbog prirodne dotrajalosti materijala, spoljne sredine, nestručno i neblagovremeno izvedenih intervencija na objektu. Oštećenja su u svom najvećem stepenu prvenstveno uočena kod narušene noseće strukture krovne konstrukcije. Posebno velike štete, bile su registrovane u enterijeru objekta nastale kao posledica obilnog prokišnjavanja i natapanja vodom. U nekadašnjem centralnom salonu, umetnički posebno oslikani plafoni, bili su skoro uništeni. Zbog devastiranog stanja na objektu, nastalih u poslednjih nekoliko godina i decenija, Muzej kulturne istorije u Požarevcu se nalazi van funkcije.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Tokom 2021. i 2022. godine sprovedene su javne nabavke za sanaciju Muzeja kulturne istorije, ali nijedna nije uspešno okončana. Tokom 2021. godine nabavka nije uspela, jer nijedna ponuda nije bila prihvatljiva.  Nakon toga, lokalna samouprava je rebalansom budžeta izdvojena sredstva za rekonstrukciju preusmerila na druge projekte. Krajem 2022. godine sprovedena je treća javna nabavka, nakon koje je potpisan ugovor sa grupom izvođača, odnosno ponuđačem Partenon iz Požarevca i Neimar Grad iz Beograda. Ugovor je sa grupom ponuđača sklopljen na nešto više od 18 miliona dinara bez PDVa, a garantni rok za izvođenje radova je 200 kalendarskih dana.

FOTO: Boom93/N.Stojićević