Svet

Rusija će tužiti Ukrajinu međunarodnom sudu, zbog terorističkog napada u Moskvi

Foto: Pixabay ilustracija

Foto: Pixabay ilustracija

Rusija će tužiti Ukrajinu zbog njene uloge u terorističkom napadu na Moskvu, rekla je danas portparolka ruskog Ministrstva spoljnih poslova Marija Zaharova za prvi kanal nacionalne televizije, prenosi novinska agencija TASS.

"Rusija namerava da se obrati Međunarodnom sudom i pravna dokumentacija vezana za to se trenutno priprema", rekla je ona.

Prosleđivanje antiterorističkih zahteva od strane Rusije Ukrajini, deo je obavezne procedure, objasnila je Zaharova obećavajući najnovije informacije o narednim koracima u tom procesu.

Ministarstvo spoljnih poslova je ranije saopštilo da su ruski istražitelji pronašli dokaze koji upućuju na upletenost Ukrajine u teroristički napad na dvoranu Krokus u Moskvi, 22. marta, u kome je poginulo 144. osoba.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova podnelo je zahtev ukrajinskoj vladi, u okviru Međunarodne konvencije o suzbijanju terorističkih bombardovanja i Međunarodne konvencije o suzbijanju finansiranja terorizma, kojom raži od Kijeva odmah uhapsi i izruči sve lica umešana u napad, uključujući i šefa Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasilija Maljuka.