Kultura

Predstava "Švejk" otvorila 28. Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“ (FOTO)

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Predstavom „Švejk” Beogradskog dramskog pozorišta otvorene su 28. Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović”.

Prve večeri festivala Ozren Grabarić, koji je tumačio naslovnu ulogu Jozefa Švejka, poneo je dvostruko priznanje ⎯ najboljim glumcem proglasio ga je i stručni žiri i žiri publike. 

Foto: S. Lisac/Boom93

Antiratna drama "Švejk" rađena je prema nezavršenom satiričnom romanu "Doživljaji dobrog vojnika Švejka u svetskom ratu" češkog pisca Jaroslava Hašeka. Radnja romana izdatog 1923. godine govori o češkom veteranu Jozefu Švejku i njegovim doživljajima u armiji. Priča počinje atentatom u Sarajevu koji prethodi Prvom svetskom ratu.  Napravljena je simbioza sa Brehtovim delom "Švejk u Drugom svetskom ratu".

Predstava obiluje komičnim elementima i izaziva smeh kod publike, ali ne umanjuje ozbiljnost teme i navodi gledaoce na razmišljanje o besmislu rata.

Važan element predstave jesu songovi, kroz koje se takođe može videti sav taj besmisao. Jedan od stihova koji se kroz čitavu predstavu ponavlja kao lajtmotiv glasi:  „Smrt u ratu - to je pametno iskorišćena životna šansa”. Nevena Glušica autor je tekstova i muzike songova. Izvodi ih Ivana Vukmirović, kojoj se priključuju članovi ansambla.

Foto: S. Lisac/Boom93

Reditelj predstave je Veljko Mićunović.

U predstavi su, pored Ozrena Grabarića, glumili Milutin Dapčević, Milutin Milošević, Vanja Nenadić, Dunja Stojanović, Iva Ilinčić, Ivana Nikolić i Miloš Lazarov.

Stručni žiri 28. Glumačkih svečanosti “Milivoje Živanović” čine glumica Ljiljana Blagojević, predsednica žirija, reditelj Slavenko Saletović i glumac Nebojša Dugalić, koji je i laureat 27. Glumačkih svečanosti.

Žiri publike čine direktorka Biblioteke "Srboljub Mitić" Malo Crniće Danijela Božičković Radulović, predsednica žirija, prim. dr Srećko Bosić, hirurg, i Dragan Kuzmanović, diplomirani pravnik.

Tradicionalno, predstavi je prethodila beseda, koju je ove godine govorio glumac Petar Božović. Sa publikom je podelio sećanja na Milivoja Živanovića, ističući da je uspeh postigao igrajući Jegora Buličova u Mosvki, i to na srpskom jeziku. To je, prema Božovićevim rečima, trenutak koji "nijedan glumac nije doživeo u našoj zemlji i na našem jeziku". Publika je glumca pozdravila velikim aplauzom.

Foto: S. Lisac/Boom93

Publici se obratila i direktorka Centra za kulturu Požarevac Galina Perić.

Zamenik gradonačelnika Grada Požarevca Predrag Mijatović zvanično je otvorio 28. Glumačke svečanosti, predajući Ključ grada predsednici stručnog žirija Ljiljani Blagojević.

"Ako znamo da su u staroj Grčkoj postojale dve najveće kazne, od kojih je jedna oduzimanje prava glasa građanima, a druga zabrana odlaska u pozorište, znaćemo koliki je značaj pozorišta kroz civilizaciju", rekla je Ljiljana Blagojević.

Ona je istakla da pozorište ne može bez glumca i bez publike, te da ta sprega čini da pozorište traje.

Foto: S. Lisac/Boom93

Pre početka Glumačkih svečanosti, u galeriji „Obojena svetlost”, otvorena je izložba “Srpsko pozorište u Velikom ratu” Mirjane Odanić i Jelice Stevanović, muzejskih savetnika Muzeja pozorišne umetnosti Srbije. 

Predstavnici Centra za kulturu Požarevac i  glumci pozorišta  „Milivoje Živanović“ položili su danas cveće na spomenik Milivoju Živanoviću ispred Centra za kulturu Požarevac.

Druge festivalske večeri, 2. aprila,  Jugoslovensko dramsko pozorište izvešće predstavu „Razvojni put Bore Šnajdera“ Aleksandra Popovića u režiji Egona Savina.

Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović” održavaju se u čast pozorišnog i filmskog glumca Milivoja Živanovića. Festival traje od 1. do 6. aprila.

Intervju sa Ozrenom Grabarićem pročitajte sutra na portalu Boom93.

Foto: S. Lisac/Boom93