Društvo

Ugašen požar na Crnom vrhu, aktivisti brinu da je podmetnut

Vatrogasci spasioci / T. Spasojević /ilustracija

Vatrogasci spasioci / T. Spasojević /ilustracija

Vatragosaci su juče ugasili požar koji je na Crnom Vrhu kod Žagubica zahvatio oko 10 hektare trave i niskog rastinja.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Srbije je rečeno da je izbijanje vatre prijavljeno nadležnima u Žagubici u 6.35 i da je na teren poslato osam vatrogasaca i pet vozila.

„Požar je ugašen u 16.10“, rečeno je agenciji Beta u MUP Srbije.

Po podacima građana gorela tri požara
Kako je u nedelju uveče objavila Eko straža, građani su detektovali tri požara na tri različita mesta, piše masina.rs.

Kako se navodi postoji „sumnja se da su svi požari podmetnuti i da neko pali čim padne mrak“.

Aktivisti protiv rudnika, ali i vetroparka
Podsetimo, u Homolju se planira nekoliko rudnika i vetropark. Aktivisti su protiv oba tipa projekata. Oni smatraju da bi izgradnja vetroparka zahtevala da se poseče velika površina šume na teritoriji koja je istovremeno najveća neprekinuta šuma u Srbiji i kandidat za proglašenje za Nacionalni park.

Kako smo ranije pisali, u Homolju je (na lokaciji Potaj Čuka-Tisnica) prvobitno bio planiran površinski rudnik zlata koje bi se uboralo posipanjem rude razastrte po velikoj površini cijanidom.

Nakon što je prethodna ministarka rudarstva, Zorana Mihajlović, izjavila da se takav rudnik neće graditi, ista kompanija se preorijentisala na projekat podzemnog rudnika na užoj lokaciji (Čoka Rakita), navode lokalni aktivisti.

Građani brinu da će se na koncu izgraditi oba rudnika. Javnosti su dostavljali dokaze da su istražne bušotine ugrozile životnu sredinu.