Društvo

Prorektorka podnela ostavku: Razlog - izostanak podrške Rektorata Filozofskom fakultetu

ilustracija/pixabay

ilustracija/pixabay

Prorektorka za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu Sabina Halupka Rešetar podnela je ostavku na tu funkciju.

Kako se navodi u ostavci u koju je 021.rs imao uvid, razlog za ovakav potez je izostanak podrške Rektorata Univerziteta u Novom Sadu Filozofskom fakultetu tokom blokade ove visokoobrazovne ustanove.
 
"Nakon što je moja matična ustanova, Filozofski fakultet, danima bila pod blokadom Studentskog parlamenta, a bez podrške Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, ja više nisam u mogućnosti da i dalje obavljam funkciju prorektorke za međunarodnu saradnju Univerziteta", navodi se u ostavki Sabine Halupke Rešetar, redovne profesorke na Filozofskom fakultetu.
 
Ona je ostavku podnela na lični zahtev, a ujedno je i pružila podršku "kolegama i studentima Filozofskog fakulteta kojima je blokadom uskraćeno pravo na rad i obrazovanje".
 
Filozofski fakultet je bio blokiran od četvrtka do nedelje, a u blokadi je učestvovala grupa mladih na poziv Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta.
 
Zahtevali su da vanredni profesor Dinko Gruhonjić dobije otkaz zbog navodnog govora mržnje, uprkos tome što su sa fakulteta poručili da je takav zahtev u suprotnosti sa zakonima.

Univerzitet u Novom Sadu se od početka blokade nijednog trenutka nije oglasio, niti je pitanje blokade Filozofskog fakulteta razmatrao na sednici Senata koja se organizovala u danu kada je počela blokada. Toj sednici nije prisustvovao rektor Univerziteta Dejan Madić.
 
Nakon nekoliko dana tišine, rektor Madić se pojavio zajedno sa dekanima FTN-a i Fakulteta sporta i fizičke kulture u nedelju, kada je došao da razgovara sa grupom mladih. Tada je odlučeno da će blokada fakulteta biti "privremeno prekinuta". 
 
Madić je podržao studente, te osudio navodni govor mržnje Gruhonjića, ne odgovarajući na pitanje zbog čega na razgovor sa grupom koja blokira Filozofski nije pozvana i dekanica tog fakulteta Ivana Živančević Sekeruš. 
 
Grupu koja blokira Filozofski fakultet podržali su funkcioneri Srpske napredne stranke, kao i niz ličnosti mahom nacionalističke, desničarske i proruske orijentacije. 
 
Nasuprot tome, podršku Filozofskom fakultetu dali su dekanica i profesori Prirodno-matematičkog fakulteta, beogradski Filozofski fakultet, grupa profesora sa Fakulteta političkih nauka, Filozofski fakultet u Ljubljani, te niz drugih ustanova i pojedinaca. Od početka blokade organizovana su i dva skupa sa ciljem odbrane autonomije univerziteta.