Društvo

Novi lekovi za obolele od raka stigli u Institut za onkologiju i radiologiju

Foto: Envato elements

Foto: Envato elements

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Milan Žegarac rekao je da je krenula primena najnovije terapije za obolelele od karcinoma. Petanaestak pacijenata je već primilo terapiju, prenosi RTS.

Kad otkrijemo karcinom u ranom stadijumu bolesti, najčešće hirurgijom rešimo problem i to je najbolji ishod, istakao je Žegarac.

U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije leče se pacijenti iz cele Srbije. Dijagnozu maligne bolesti u našoj zemlji svake godine dobije više od 40.000 pacijenata. Starosna granica obolevanja je sve niža, prenosi RTS.

U tu ustanovu stigli su novi lekovi. Prof. dr Milan Žegarac, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije rekao je da će borba protiv nekih od najčešćih malignih bolesti u Srbiji u budućnosti biti najsavremenija – krenula je primena najnovije terapije, piše RTS. 

Prema njegovim rečima, za petnaestak pacijenata je već prepisana terapija i oni su je primili, pogotovo za karcinome sa najlošijim ishodom.

„To su tripl negativni karcinom dojke. Sada će biti primena imunoterapije uz hemioterapiju i očekujemo mnogo bolje rezultate. Ono što još očekujemo je primena nove terapije za karcinom pluća. To je jedan od najčešćih karcinoma i u muškoj i u ženskoj populaciji“, rekao je Žegarac.

Terapija u ranim stadijumima bolesti kod raka dojke
Rak dojke i rak pluća najčešći su karcinomi u zemlji. Žegarac navodi da kada je karcionom dojke u pitanju, terapija će biti primenjivana u ranim stadijumima bolesti i kod metastatskih pacijenata.

„Očekujemo mnogo bolji ishod, što je dokazano u svim kliničkim studijama i u primenama u svetu, tako da očekujemo mnogo bolje rezultate“ naglasio je Žegarac.

Oko 4.800 pacijentkinja godišnje oboli, a bolest odnese više od 1.600 života.