Društvo

Nema priključenja svih novih OIE elektrana: Kostolac i Krivača biće na mreži

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Odlažu se postupci priključenja elektrana koje koriste varijabilne obnovljive izvore energije usled utvrđenog postojanja rizika po siguran rad elektroenergetskog sistema zbog nedostatka rezerve za balansiranje sistema, saopštio je EMS AD.

Na spisku objekata koji ne podležu eventualnom odlaganju priključenja, u koji je eKapija imala uvid, nalazi se 27 vetroelektrana i pet solarnih elektrana. 

Planom razvoja prenosnog sistema Republike Srbije za period od 2023. do 2032. godine, na koji je Agencija za energetiku dala saglasnost pre nekoliko dana, utvrđeno je da su maksimalni kapaciteti OIE koje sistem može da balansira 5800 MW (4800 MW u vetroelektranama i 1000 MW u solarnim kapacitetima).

Na spisku objekata koji ne podležu eventualnom odlaganju priključenja, u koji je eKapija imala uvid, nalazi se 27 vetroelektrana: Alibunar 1, Alibunar 2, Banat, Banat 3, Banatsko Novo Selo, Banat 2, Uljma, Bašaid, Bela Anta, Bela Anta 2, Crni Vrh Power, Čibuk 2, Čestobrodica, Elicio Ali 2, Kostolac, Krivača, Maestrale Ring, Nikine Vode, Plandište 1, Pupin, Torak, Vetrozelena, Celzijus 1, Elicio Wind 01, GEX Wind 1, Košava, Novo Selo 2. Njihova ukupna instalisana snaga je 4199,52 MW.

Na spisku se nalazi i pet solarnih elektrana: Solarina, Adria Solea Sjenica, Kima Solar, PV Power Plant, Uljma, ukupne instalisane snage 352 MW.