Društvo

Naredne školske godine najboljim učenicima putovanje kao nagrada (FOTO)

FOTO: P.Pantić

FOTO: P.Pantić

Tim Osnovne škole “Sveti Sava” početkom marta posetio je školu “College Aime Cesaire” u gradu Basse-Point u francuskom departmanu Martiniku.

"Aktivnost je uključila posmatranje časova na radnom mestu, sastanke sa osobljem škole, upoznavanje sa načim rada i izvođenjem vaspitno obrazovnog procesa na ovom tropskom karipskom ostrvu kao i razgovor o podizanju saradnje dve škole na viši nivo – međusobnom posetom i razmenom učenika", navodi za Boom93, koordinator Tima za projektne aktivnosti Petar Pantić.

FOTO: P.Pantić

Delegacija koju je pored koordinatora činila i direktorka škole Margareta Sekulović, je prema rečima Pantića iskoristila vreme i za obilazak ovog dragulja Kariba, smeštenog na svega 16° severne geografske širine.

Ostrvo Martinik je vulkanskog porekla, a pejzažem dominira neaktivni vulkan Mount Pelée, koji je poslednju erupciju imao 1902. godine. Klima je tropska, prosečna temperatura tokom cele godine je 25-30° Celzijusa, a vlažnost vazduha je preko 70%, što se vidi po tome da učionice nemaju prozore već samo staklene žaluzine koje su uvek otvorene.

FOTO: P.Pantić

Ostrvo je udaljeno od Srbije više od 8200 kilometara, a put do tamo vodi preko Pariza i traje više od 12 sati.

Najbitnija dogovor koji je na ovoj mobilnosti postignut je međusobna poseta učenika obe škole u toku naredne školske godine.

Najpre će gosti sa Martinika doći u Požarevac u septembru, a potom će učenici i nastavnici škole “Sveti Sava” tamo boraviti u toku marta meseca 2025. godine.

FOTO: P.Pantić

"Glavni kriterijum za odlazak na ovu mobilnosti biće najbolji plasman na takmičenjima u toku ove školske godine, a što je dovelo do toga da se već sada rekordan broj učenika škole plasirao na republička takmičenja, a mesta ima jako malo", naglašava naš sagovornik.

FOTO: P.Pantić

Odlaskom na ovu prekookeansku teritoriju Francuske najbolji učenici škole imaće mogućnost da posete Karibe, stvore nova prijateljstva i pre svega upoznaju način života na ovom ostrvu, a ujedno i dobiju nagradu u vidu putovanja za svoje uspehe tokom prethodne školske godine.

Mobilnost je realizovana u okviru programa Erasmus+ u koji je Osnovna škola "Sveti Sava" uključena već nekoliko godina i zahvaljujući kojoj su učenici ove škole ugostili vršnjake iz Evropskih škola, ali i obišli više od 20 zemalja Evrope.

FOTO: P.Pantić

Pantić je podsetio da je ova škola jedina osnovna škola sa teritorije grada koja realizuje ovaj program Evropske unije.

FOTO: P.Pantić
FOTO: P.Pantić
FOTO: P.Pantić