Društvo

Da li će građanima biti smanjeni računi za grejanje?

Toplifikacija zastave

Toplifikacija zastave

Tokom prethodnog vikenda usled visokih dnevnih temperatura Javno preduzeće „Toplifikacija“ Požarevac pravilo je planske dnevne prekide u isporuci toplotne energije.

Kako su prilikom najave o prekidu isporuke toplotne energije iz ovog preduzeća naveli, usled visokih temperatura od petka 29. marta do ponedeljka 1. aprila dolaziće do prekida u isporuci toplotne energije potrošačima u periodu od 10 do 18 časova.

Boom93 je kontaktirao ovo javno preduzeće kako bi dobili informaciju na koji način će građanima koji su priključeni na sistem centralnog grejanja računi za mart biti obračunati zbog prekida u isporuci toplotne energije.

Kako je za naš medij rečeno, energija koja je isporučena u toku marta je sastavni deo tih računa.

"Ukoliko je grejanje umanjeno ili isključeno kalorimetri ne beleže energiju, to je jedan od elemenata računa. Građani fiksni deo svakako plaćaju. Kao što ne povećavamo račune kada je hladno, tako i ne smanjujemo kad je toplo. Svi plaćaju po potrošnji, neko po sopstvenoj potrošnji, ukoliko ima kalorimetar na svom objektu, a neko po udelu u zajedničkoj potrošnji ukoliko je kalorimetar u zajedničkoj podstanici", navodi rukovodilac tehničkog sistema JP „Toplifikacija“, Zlatka Cvejića.

Podsetimo, u skladu sa Odlukom o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom zvanična grejna sezona završava 15. aprila, izuzetno u periodu od 16. aprila do 3. maja, kada su proizvođač i distributer toplotne energije dužni da obezbede isporuku toplotne energije u slučaju da u prethodna dva dana temperatura vazduha izmerena u 21 čas iznosi 12 °C ili manje i da se prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda očekuju isti vremenski uslovi i u narednim danima.