Društvo

Nestorović: Uvođenjem Akademije izašli smo u susret privredi i studentima (VIDEO)

FOTO: A. Stepanović

FOTO: A. Stepanović

Dan studenata danas se obeležava u znak sećanja na studenta Žarka Marinovića koji je stradao tokom studentskih demonstracija. Povodom ovog dana razgovarali smo sa prof. dr Goranom Nestorovićem i dva studenta Akademije tehničkih strukovnih studija u Požarevacu o studiranju u ovom gradu.

Marinović, student Pravnog fakulteta, ubijen je 4. aprila 1936. godine, na protestu zbog loših uslova studiranja, braneći kolegu od napada nožem.

U znak sećanja na njegovu tragičnu smrt, 4. april ustanovljen je kao Dan studenata počevši od 1955. godine.

Ceo intervju sa prof. dr Goranom Nestorovićem, kao i sa studentima prve godine Igorom Životićem i treće godine Dušanom Zdravkovićem možete pogledati u linku ispod.

Akademija tehničkih strukovnih studija je postala 2019. godine tako što se udružilo četiri visokoškolskih ustanova, od kojih je i ova naša u Požarevcu. 

Povećan je broj studijskih programa i takođe prešli su iz tehničko tehnološkog polja u neka druga naučna polja gde je sada zastupljeno i ovde u Požarevcu turizam i menadžment i takođe pređeno je i u polje medicine tako što je otvoren program zdravstvena nega. 

,,Ove godine je podneta inicijativa za promenu naziva Akademije, s obzirom da smo izašli iz polja tehnike i tehnoloških nauka i prethodna polja, te je iz tog razloga prilii i da promenimo naziv kako bi naši studenti i videli i u samom nazivu da je ova Akademija zastupljena u više naučnih polja'', rekao je Nestorović. 

Osnovne studije se na Akademiji upisuju svake godine u prvom i drugom upisnom roku, gde je takođe dozvoljen i treći upisni rok ako ostane negde mesta na nekom od studijskih programa.

,,Uspevamo da neke studijske programe upišemo odmah u prvom roku'', kaže profesor. 

Svake godine Akademija u Požarevcu ima preko 300 slobodnih mesta gde se upiše do 300 studenata. S tim što su 230 osnovne studije, a ostalo su master studije. 

Uvođenjem drugog stepena studija, Akademija je prerasla u fakultet strukovnih studija.

,,Mi na taj način omogućavamo našim studentima da steknu viši stepen obrazovanja. To je sedmi jedan stepen i na taj način smo omogućili da sa tim nivoom obrazovanja pokrijemo ovde privredu. Takođe, uvođenjem master studija u Požarevcu smo izašli privredi u susret i ne samo njima nego i našim studentima, u našem gradu. Struke koje se traže od strane privrede mogu da studiraju ovde, da završe i da obavljaju svoju praktičnu nastavu i sve one druge vežbe za koje je neophodan rad u privredi'', kaže on. 

FOTO: A. Stepanović

Studenti koji se dobro prikažu kroz svoj rad, Akademija ih angažuje kao studente saradnike. Akademija ima veliki broj sudenta saradnika baš na master studijama.

Aktuelno je za sada otvaranje novih studijskih polja. Svake godine Akademija akredituje nešto novo.

,,Mi smo trenutno u procesu akreditacije energetskih sistema. To je studijski program koji je interesantan za sve tehničke škole, odnosno za sve maturante koji su završili tehničku školu'', rekao je Goran.

Studente Akademije pitali smo Zašto su se odlučili da studiraju u Požarevcu, kao i koji su im planovi nakon završetka studija.

,,Ovo je Akademija strukovnih studija koja je u mom gradu, i kada sam čuo za nju istražio sam koje smerove ima. I ima preko 30 smerova na celoj Akademiji, gde sam se ja u većini pronašao'', rekao je jedan od studenata prve godine.

Kada je u pitanju plan nakon završetka studija, student treće godine navodi da mu je plan da završi i master u Požarevcu, pošto je omogućeno već.

,,Najveće pogodnosti su mi to što sam u svom gradu i što mi je dosta ljudi poznato. Što se tiče studiranja i studentskog života  nemam nijednu zamerku. Studentski parlament, profesori i cela Akademija je dobro organizovana i ništa nam nije uskraćeno što studiramo u Požarevcu, a ne u Beogradu'', navodi student prve godine.

Kada smo ih upitali šta vam nedostaje što se tiče studiranja u Požarevcu, studenti navode kao manu manjak broj studenata. 

,,Samim tim ja imam i manje kolega, pogotovo u trećoj godini, ali između ostalog nema mana'', kaže student treće godine.