Društvo

Savet za štampu pozvao novinare da prestanu sa sramotnim izveštavanjem o smrti male Danke Ilić

Pixabay ilustracija/novinari

Pixabay ilustracija/novinari

Savet za štampu pozvao je sve novinare i urednike da odmah prestanu sa skandaloznim, senzacionalističkim, uznemirujućim i sramotnim izveštavanjem o smrti dvogodišnje devojčice iz Bora i da pokažu minimum pijeteta prema žrtvi, kao i obzira i saosećanja sa njenom porodicom.

Kako se navodi u saopštenju koje je potpisao Upravni odbor Saveta za štampu, „prenošenjem (tačnih ili izmišljenih) detalja zločina pojedini mediji danas su pogazili sve etičke standarde novinarstva, ali i osnovne norme pristojnosti i ljudskosti“.

„Komisija za žalbe Saveta za štampu je na poslednjoj sednici iskazala duboku zabrinutost zbog izveštavanja koje je još pre nedelju dana bilo nedopustivo senzacionalističko i nedostojno, ali je danas doseglo novi, neshvatljivi, sunovrat. Savet za štampu poziva i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija da odmah reaguje i sankcioniše medije koji su, verujemo, prekršili i zakonske norme“, ističe se u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je tokom današnje vanredne sednice vlade da su dva muškarca uhapšena zbog ubistva dvogodišnje Danke Ilić, koja je nestala prošlog utorka. Oni su priznali delo i policija ih je odvela do deponije kod Bora, da pokažu gde su bacili njeno telo. Potraga za telom male Danke je još u toku.

Dvojici uhapšenih je određeno zadržavanje zbog sumnje da su počinili krivično delo – teško ubistvo u saizvršilaštvu, navelo je tužilaštvo.

Radi se o S. J. (50) i D. D. (50), obojica iz Bora.