Društvo

Letnje temperature za vikend: Šta možete obići?

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Za vikend i u prvoj polovini naredne sedmice pretežno sunčano, sa temperaturom do 30 stepeni. Letnje vreme idealna je prilika za posetu prirodnih i kulturnih lepota koje se nazale u našem okrugu. U tekstu izdvajamo turističke destinacije koje možete posetiti ovog, ali i svih narednih vikenda.

Srebrno jezero

Srebrno jezero, veštačko jezero, na desnoj obali Dunava predstavlja njen nekadašnji rečni rukavac koji je danas zatvoren dvema branama. Nalazi se na 29km od Požarevca odnosno na dva kilometra od Velikog Gradišta. Prosečne je širine oko 300 m, a prosečne dužine od 14 km.

Osim velikog broja privatnih smeštaja, restorana i kafića koji se nalaze na samoj obali Srebrnog jezera, možete odabrati i plovidbu Dunavom. Brod Silver Star polazi iz marine Srebrnog jezera i plovi na tri destinacije: Golubačka tvrđava, Ramska tvrđava i ušće reke Pek. Trajanje plovidbe je od 1h i 30min do 3h u zavisnosti od destinacije, a cena ulaznice se kreće od 400 dinara za decu do 1.200 dinara za odrasle.

FOTO: M. Veljković/Boom93

Smederevska tvrđava

Smederevsku tvrđavu kao upravno, vojno, privredno, kulturno i crkveno sedište srpske Despotovine, podigao je Despot Đurađ Branković, sestrić despota Stefana Lazarevića. Sagrađena je u periodu od 1428-1439. godine. Svojim položajem na ušću reke Jezave u Dunav zauzima površinu od približno 11 hektara, ima oblik nepravilnog trougla i sastoji se iz dva dela – Velikog grada i Malog grada.

Tvrđava se nalazi na 33km od Požarevca i podeljena je na dva dela, deo u kome je ulaz besplatan i tzv „Mali grad“ deo tvrđave u kome se ulaz naplaćuje 200 dinara.

Za sve one koji žele da iskoriste prolećno vreme za posetu Požarevca, evo nekoliko predloga:

  • Etno park Tulba: Otvoren 1972. godine, Etno park Tulba deo je Narodnog muzeja u Požarevcu. Park sadrži objekte tradicionalne narodne arhitekture Braničevskog okruga, uključujući kuće, ambar, koš, staju i druge. Posebno zanimljivo mesto unutar parka je paviljon u obliku šatora koji prikazuje potpisivanje Požarevačkog mir.

Foto: Boom 93

  • Čačalica: Čačalica je popularno izletište i spomen-park koji nudi mir i zelenilo, idealno za odmor i rekreaciju u prirodi. Nalazi se nedaleko od centra grada i predstavlja odličnu opciju za one koji žele da uživaju u spokojstvu i svežem vazduhu.

Foto: Boom93/T.S. Čačalica

  • Ergela Ljubičevo: Ova poznata ergela nudi mogućnost upoznavanja sa konjičkim sportom i tradicijom uzgoja konja u ovom regionu. Posetioci mogu uživati u šetnjama i razgledanju prelepih konja.

Foto/ T.Spasojević Ljubičevo padok

  • Galerija Milene Pavlović Barili: Ova galerija je posvećena Mileni Pavlović Barili, poznatoj slikarki i pesnikinji. Izloženi su njeni radovi koji prikazuju njen jedinstveni nadrealistički stil. Galerija je smeštena u kući u kojoj je umetnica nekad živela.
  • Narodni muzej: Prvi muzej otvoren posle Beogradskog, Narodni muzej u Požarevcu nudi uvid u bogatu istoriju i kulturu ovog kraja. Muzej ima raznovrsne kolekcije koje prikazuju arheološke, etnografske, istorijske i umetničke predmete.

Sliku poslala Nora

Za one koji traže istorijske avanture, dva mesta se posebno ističu u Braničevskom okrugu:

  • Viminacijum nekada je bio glavni grad rimske provincije Gornje Mezije i značajan vojni logor, koji je bio aktivan od 1. do 4. veka nove ere. Nalazi se u blizini Kostolca i danas predstavlja jednu od najuzbudljivijih arheoloških i turističkih znamenitosti Srbije. Istraživanja ovog nalazišta otkrila su zanatske radionice, terme, mozaikom ukrašene podove i zidove, kao i impresivne freske koje pružaju uvid u rani hrišćanski period na ovim prostorima. Mauzolej sa kvadratnom osnovom i dimenzijama 20x20 metara je jedan od značajnih objekata otkrivenih na nalazištu, koji sugeriše da je na ovom mestu sahranjena osoba visokog društvenog statusa u rimskoj hijerarhiji​​.

Foto/ T.S.Limes park Viminacium

  • Golubački grad, smešten na ulazu u Đerdapsku klisuru, dominira visokim liticama iznad Dunava. Ova srednjovekovna tvrđava je kroz istoriju imala stratešku ulogu na raskršću Istoka i Zapada. Sa svojih deset kula i impresivnim zidinama, Golubački grad pruža spektakularan pogled na reku i okolinu, a njegova istorija i arhitektura očaravaju posetioce. Iako nije obuhvaćen u prethodnom istraživanju, ovaj grad je poznat kao jedna od najvažnijih srednjovekovnih tvrđava u Srbiji i čest je izbor za ljubitelje istorije i arhitekture.
FOTO: Boom93/N.Stojićević
Caption

Pećine u opštini Kučevo

Ovo područje obiluje spektakularnim pećinama koje su srž turizma u opštini. Ravništarka, Ceremošnja, Dubočka i Ševička pećina nude jedinstven doživljaj prirodnih lepota i avanturističkog istraživanja. Speleološki turizam je posebno popularan, a pećina Ravništarka se izdvaja kao dostupna i zaštićena destinacija za posetioce​

Pećina Ceremošnja: Ova pećina se nalazi na Homoljskim planinama i poznata je po svojim impresivnim pećinskim ukrasima i velikim dvoranama. Iako trenutno nije otvorena za posetioce zbog pravnih pitanja, Ceremošnja ostaje jedna od najlepših pećina u Srbiji, bogata stalaktitima, stalagmitima i drugim pećinskim nakitom​.

Pećina Ravništarka: Poznata i kao Savina pećina, Ravništarka je interesantna po svojim podzemnim vodama i krečnjačkoj arhitekturi. Otkrivena nakon ponovnog interesovanja lokalnog stanovništva, ova pećina služi kao primer kako lokalna zajednica može doprineti očuvanju i promociji prirodnih bogatstava​. 

Izvor reke Mlave u Žagubici: Ovaj izvor predstavlja idealno mesto za one koji žele da uživaju u čistoj prirodi i osvežavajućim vodama reke Mlave. Okolno područje nudi brojne aktivnosti kao što su planinarenje i istraživanje lokalne flore i faune.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Krupajsko vrelo u Krepoljinu: Ovo vrelo je poznato po svojoj kristalno čistoj vodi koja izvire iz dubine zemlje, stvarajući idiličan prizor koji privlači posetioce iz svih krajeva. Krupajsko vrelo je savršena destinacija za ljubitelje prirode koji žele da dožive jedinstvenu lepotu i spokoj ovog prirodnog fenomena.

Manastiri Gornjak i Tumane

Manastir Gornjak nalazi se između Petrovca na Mlavi i Žagubice. Izgrađen je u periodu od 1376 – 1380. godine kao zadužbina kneza Lazara. Nakon posete manastiru možete posetiti i restoran istoimenog naziva koji se nalazi u neposrednoj blizini manastira, a u kome možete uživati u specijalitetima homoljskog kraja.

Manastir Tuman nalazi se na devet kilometara udaljenosti od Golupca i na 45km od Požarevca, u podnožju golubačkih planina, okružen šumom, na levoj obali Tumanske reke, što samoj svetinji daje posebnu lepotu.