Moj grad

Šta Velika Plana ima da ponudi turistima?

Foto: Bilja Marjanović

Foto: Bilja Marjanović

Zahvaljujući istorijskom nasleđu i geografskom položaju, Velika Plana je uvek imala šta da ponudi putniku namerniku. Manastir Pokajnica i Radovanjski lug, manastir Koporin, najstarija škola u Srbiji u porti krnjevačke crkve, jedini sačuvani ikonostas Đorđa Krstića u crkvi u Starom Selu i etno kompleks Moravski konaci samo su neka od mesta koja će svakom turisti ostati u lepom sećanju.

Zvanični podaci kažu da je broj inostranih posetilaca koji su ostvarili bar jedno noćenje u 2023. godini  9661.  Uglavnom dolaze iz okruženja – Bugarska, Slovenija, Severna Makedonija i to su uglavnom ljudi koji putuju dalje, a u Planu svrate samo da se odmore i prespavaju. 

Međutim, raduje podatak da je bilo i posetilaca čiji je motiv dolaska turizam, najviše iz Španije, Ukrajine, Češke i Holandije. U knjizi utisaka u Pokajnici može se pročitati da su gosti oduševljeni istorijskim nasleđem i tradicijom, prirodnim lepotama kraja kao i ljubaznim domaćinima.

Ne manjkaju ni smeštajni kapaciteti. Hoteli Vir, Kira, Moment, kompleks Moravski konaci, Stari hrast u Markovcu nude odličan smeštaj i uslugu i uglavnom su puni tokom cele godine.

O tome koliko je turistička ponuda Velike Plane transparentna, kakvi su planovi za ovu sezonu i šta se preduzima da se privuku novi turisti razgovarali smo sa Marinom Lukić iz Turističke organizacije opštine Velika Plana.

“Pre svega moram da kažem da još uvek nemamo svoj sajt, izrada je u planu, ali imamo stranicu na zvaničnom sajtu naše opštine gde se informacije redovno ažuriraju. Takođe smo veoma prisutni na društvenim mrežama kao i na sajmovima turizma – od prošle godine smo i na sajmu u Bjeljini, širimo se i van granica naše zemlje -  tako da su sve informacije lako dostupne i Planjanima i potencijalnim posetiocima.”

Gospođa Lukić  naglašava da imaju odličnu saradnju sa planjanskim privrednicima koji doprinose turističkom potencijalu grada i okoline, a zainteresovani su za saradnju I promociju.  Destilerije Novićevic i Nikolić, Ajvar Radić, Dimić med, zanatlije koje se bave izradom suvenira samo su neki od preduzetnika čiji su proizvodi i promotivni materiali prisutni na svim sajmovima i manifestacijama na kojima učestvuju. Tu su i planjanski glumci amateri, slikari, pisci, folklorne grupe i drugi umetnici  koji i te kako doprinose celokupnoj turističkoj ponudi. 

O Podrumu Radovanović, prvoj srpskoj privatnoj vinariji koja je odvno poznata i van granica naše zemlje, ne treba posebno govoriti. Samo se prošetajte do Krnjeva i uživajte u vinogradima koji ga okružuju i vinu koje prave.

Foto: Bilja Marjanović

 

Velikoj Plani ne manjkaju ni gradske i seoske manifestacije

Na sajtu opštine stoji spisak koji navodi da već u februaru imamo Poklade u Lozoviku, u aprilu cele zadnje nedelje Dane opštine sa puno raznih kulturno-sportskih dešavanja, kao i Festival dokumentarnog filma “Zlatna buklija”. 

Jun je rezervisan za Bajk šou i smotru folklora, a u julu prosto ne znate gde ćete pre – Voždovi dani, Bir fest, Regata “Moravske tajne” i Maeks.

U avgustu je Demo fest, u septembru Karađorđevi dani gurmanluka, u oktobru dani Mije Krnjevca i Pasuljijada. 

Godinu završavamo Masukinim danima, a detaljnije o svim ovim manifestacijama možete pročitati na sajtu opštine. 

Na pitanje koje se inicijative ili projekti trenutno sprovode radi poboljšanja turističke infrastrukture grada, naša sagovornica kaže da će prošlogodišnje  obnavljanje asfalta na većini puteva u opštini sigurno doprineti boljem opštem utisku. 

U planu je i sređivanje platoa kod Velike Morave, projekti su odavno gotovi, ali nedostaju sredstva. Ostaje nam da se nadamo da će se naći investitor za ovaj prostor koji je omiljeno letnje izletište mnogim Planjanima.

Planjani vole da kažu: Svet je mali, Plana je velika. Mi vas pozivamo da nas posetite, možda provedete i par dana sa nama i garantujemo da ćete otići zadovoljni.

Piše Bilja Marjanović, dopisnica Boom93 iz Velike Plane