Društvo

Gde će se najviše putovati za predstojeće praznike?

FOTO: Pexels

FOTO: Pexels

Kako se ove godine spajaju prvomajski i uskršnji praznici, koji se bliže, mnogi već uveliko biraju destinacije za prolećni mini-odmor. Boom 93 kontaktirao je par turističkih agencija u Požarevcu i pitao kako se kreću ponude i cene, ima li zainteresovanih.

U prazničnom i školskom kalendaru za 2024. godinu u Srbiji slobodni dani se beleže već od 29. aprila, kada počinje prolećni raspust za osnovne i srednje škole, i on traje do 6. maja, do kada su i neradni Vaskršnji dani. Međutim, računajući i dane vikenda pre početka raspusta, đaci neće ići u školu već od subote 27. aprila, a kako se u klupe se vraćaju u utorak, 7. maja, to znači da će imati punih 10 dana odmora.

Iz razgovora s lokalnim turističkim agencijama saznajemo da je interesovanje građana za putovanja u ovom periodu izuzetno visoko, a destinacije koje privlače najveću pažnju su Istanbul, Budimpešta, Prag i Krakov.

U zavisnosti od arhitekture grada, kulture i navika žitelja, svaka od metropola pomenutih država nudi drugačiji program i razne aktivnosti.

Među spomenutim destinacijama, Istanbul i Budimpešta se izdvajaju kao posebno popularni, a putovanja u Budimpeštu već su na programu nekih putnika.

,,Cene aranžmana kreću se od 65 eura pa nadalje, premašujući često cifru od 100 eura. Iako su cene nešto više u odnosu na prethodne periode, zainteresovanost putnika ne jenjava'', rekli su nam iz jedne turističke agencije. 

Pored ovih evropskih gradova, turisti su zainteresovani i za destinacije koje su bliže, poput Sarajeva, Trebinja i Ohrida.

Kada su u pitanju odmori na moru, Turska se ističe kao trenutno najaktuelnija destinacija, dok Grčka ostaje klasičan izbor za mnoge. Pored toga, sve je veći broj upita za Egipat, posebno za Hurgadu, a interesovanje se širi i na Italiju i Siciliju.

Iz jedne turističke agencije saznajemo da su Norveška, Istanbul i Prag među najtraženijim destinacijama za predstojeće praznike. I Italija, sa svojim čarima Venecije i Milana, privlači pažnju turista.

,,U ponudi su uglavnom kraći aranžmani, namenjeni evropskim gradovima, koji obuhvataju dve do tri noći, dok Istanbul nudi opciju i do četiri noći'', rekli su nam iz jedne agencije.

Iz jedne agencije navode da su izuzetno aktuelni i traženi i evropski gradovi i metropole koji spadaju u tradicionalnu ponudu, a to su avionom Budimpešta, Prag, Beč i Pariz, a kada je prevoz autobusom organizovan izdvajaju se Istanbul, Ohrid, Budimpešta, Beč i Prag.

Iako su cene aranžmana nešto više u odnosu na prošlu godinu, interesovanje turista ne opada, a broj prodatih aranžmana raste. Prolećni praznici, spajanjem Uskrsa i Prvog maja, biće idealna prilika za kratke odmore.