Kultura

Direktor Centra za kulturu Tivat: Jagoš Marković bio je genijalan u svojoj kreativnosti

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Predstavu “Ćelava pevačica” četvrte takmičarske večeri 28. Glumačkih svečanosti "Milivoje Živanović" izveo je ansambl Centra za kulturu Tivat. Sa direktorom ove ustanove Goranom Božovićem razgovarali smo o tome koliki je trag Jagoš Marković ostavio u Centru za kulturu Tivat, o predstavi, o gostovanjima u Srbiji, kao i o projektima na kojima trenutno rade.

“Jagoš Marković je zaista jedan poseban čovek i poseban umetnik kojeg je trebalo razumeti. On je bio zaista genijalan u svojoj kreativnosti i Centar za kulturu Tivat je to prepoznao pravovremeno. Ovo je treća predstava koju je radio Jagoš Marković u produkciji Centra za kulturu Tivat. Prethodno smo radili u koprodukciji sa Gradskim pozorištem iz Podgorice ’Filumenu Marturano’, zatim ’Hasanaginicu’ u samostalnoj produkciji, a sada, nakon punih šest godina od ’Hasanaginice’, uradili smo i ’Ćelavu pjevačicu’”, rekao je Božović za Boom93.

Prema njegovim rečima, ispostavilo se da je Jagoš Marković sudbinski povezan sa Crnom Gorom, sa Tivtom i sa Bokom, koju je obožavao, u kojoj je imao i kuću u kojoj je dosta boravio, pored Beograda gde je inače živeo.

“Desilo se da smo imali sreću da uradimo poslednji projekat u ovozemaljskom životnom ciklusu Jagoša Markovića, a istovremeno smo i jako tužni što nas je prerano napustio i što je vjerovatno mogao još mnogo od svoje genijalnosti da da za pozorište i za umetnost. Dakle, ostavio je zaista dubok trag”, kaže Božović.

Kako kaže, navedene tri predstave koje je Marković radio u Centru za kulturu su i dalje žive i aktivne.

Foto: S. Lisac/Boom93

“Ćelavu pevačicu” Centar za kulturu Tivat premijerno je izveo u novembru 2023. godine, u Narodnom pozorištu u Beogradu, matičnoj kući Jagoša Markovića.

“Imali smo tu dva igranja za redom. Karte su bile rasprodate za dva sata, za oba igranja. To su bila izvođenja prepuna oprečnih emocija  – od ekstremne radosti do ekstremne tuge, jer je to bio neposredan period nakon toga što nas je napustio. I ta igranja su prošla fantastično”, rekao je Božović.

Nakon premijere usledila su igranja u Pančevu, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, kao i na festivalu “Dani komedije” u Jagodini, gde su osvojili pet nagrada.

“Između ostalog, Jagoš je dobio Zlatnog ćurana za režiju. Osvojili smo nagradu za najbolju predstavu, i bile su tu glumačke nagrade, za najbolje glumačko ostvaranje i epizodnu ulogu, i za kostimografiju. Igrali smo do sada na tri festivala, na sva tri smo uzeli neke nagrade. Ovo je četvrti festival. Olga Odanović je glumica večeri. I zaista, gdje god se pojavi, ’Ćelava pjevačica’ je rasprodata i traži se karta više”, kaže Božović.

Direktor Centra za kulturu Tivat ističe da ovu “Ćelavu pevačicu” publika nepogrešivo prepoznaje.

“Iako je ovo težak žanr  i žanrovska predstava u smislu teatra apsurda, antidrama, teško razumljiva i nije za običnu publiku, nekako je Jagoš znao da napravi predstavu koja će nepogrešivo da komunicira sa publikom u svim nivojima i vidjeli ste – to je jedan rolerkoster emocija koji nam ova predstava pruža. Vidjeli ste reakciju publike i riječi žirija publike i stručnog žirija. Napravio je zaista remek-djelo koje mi ljubomorno čuvamo, ne u smislu da ga ne damo nikome, nego ga ljubomorno čuvamo da traje što duže na radost publike, ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu, a imamo naznake da ćemo ići i dalje”, rekao je Božović.

Foto: S. Lisac/Boom93

Na pitanje da li administracija predstavlja poteškoće u saradnji kulturnih institucija dve zemlje, Božović odgovara da za pozorište, umetnost i kulturu nema poteškoća i nema granica.

“Formalnosti se završe i sve poteškoće se prevazilaze kada imate želju i volju da jedan kvalitetan proizvod plasirate na širokom tržištu. Onda nema prepreka. Dakle, sve to lako dogovaramo”, navodi Božović.

Ansambl Centra za kulturu Tivat nastupiće na “Danima Jagoša Markovića”.

“Naš centar za kulturu će sa ’Ćelavom pjevačicom’ učestvovati pored Narodnog pozorišta iz Beograda i Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Kako volim da kažem, kao mali centar za kulturu sa velikim ambicijama, koji s vremena na vrijeme zablista, uspjeli smo da budemo u društvu najvećih pozorišta u regionu”, istakao je Božović.

Foto: S. Lisac/Boom93

Pitali smo ga kako gleda na status kulture u Crnoj Gori i Srbiji i kako bi se on mogao unaprediti.

“To je pitanje koje zahteva opsežan i slojevit odgovor i teško da mogu sad sveobuhvatno zadovoljiti ovo vaše pitanje, ali hajmo reći, kako gledamo iz našeg ugla, da smo mi centar za kulturu koji je strateški opredeljen da bude lider kada je kultura u pitanju u regionu. Zaista smo posvećeni tome, ulažemo dosta i trudimo se da radimo što kvalitetnije i mislim da su rezultati prisutni”, kaže Božović.

Centar za kulturu Tivat trenutno priprema 19. izdanje Festivala mediteranskog teatra “Purgatorije”.

“Naš festival  je simbol festivala pozorišta u regionu, na koji mnogo polažemo. Trenutno smo u završnoj fazi pripreme tog festivala. Zaokružićemo ovih dana takmičarsku selekciju, prateći program, festival plesnog teatara koji je integrisan u taj festival, određene koncerte i sve prateće programe. Festival kod nas traje dva i po mjeseca zato što pored kulturne predstavlja značajnu turističku ponudu u našem gradu i Crnoj Gori uopšte. Mogu slobodno reći da su dve trećine publike van Tivta kada su Purgatorije u pitanju”, rekao je Božović.

Za kraj razgovora Božović je naveo da će Centar za kulturu Tivat ove godine imati šest premijera pozorišnih predstava – jednu samostalnu produkciju i pet koprodukcija, između ostalog sa Beogradskim pozorištem, sa Bitef teatrom, sa nezavisnim produkcijama, sa Kraljevskim pozorištem “Zetski dom” sa Cetinja.