Svet

Slovačka danas bira predsednika, između prozapadnog i populističkog kandidata

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Građani Slovačke danas glasaju na drugom krugu predsedničkih izbora, birajući naslednika Zuzane Čaputove, snažne zagovornice pomoći Ukrajini.

U drugi krug izbora plasirali su se bivši ministar spoljnih poslova prozapadnog stava Ivan Korčok (60) i diplomata Peter Pelegrin (48), blizak saveznik populističkog proruskog premijera Roberta Fica.

Korčok je u prvom krugu izbora za predsednika što je u Slovačkoj ceremonijalna funkcija, dobio 42,5 odsto glasova, a Pelegrini je bio drugi sa 37 odsto. Ankete predviđaju tesnu trku u zemlji s 5,4 miliona stanovnika.

Privremeni rezultati današnjeg glasanja se očekuju oko ponoći.

Pobednik će postati šesti šef države od kada je Slovačka stekla nezavisnost 1993. jer se Čehoslovačka podelila na dva dela.

Pre no što je bio ministar spoljnih poslova 2020-2022, Korčok je bio ambasador u SAD i Nemačkoj i izaslanik u NATO-u i EU i čvrsto podržava članstvo Slovačke u te dve organizacije.

Pelegrini je na čelu levičarske stranke Hlas (Glas) koja je završila na trećem mestu na parlamentarnim izborima prošle godine i pridružila se vladajućoj koaliciji s levičarskom strankom Smer i ultranacionalističkom Slovačkom nacionalnom partijom.

Ficova vlada je, po dolasku na vlast u septembru, odmah obustavila isporuke oružja Ukrajini što je izazvalo proteste širom države.

Pelegrini je sada predsednik Parlamenta i njegova pobeda bi učvrstila Ficovu vlast.

Kritičari kažu da će Slovačka pod Ficom napustiti prozapadni kurs i slediti pravac Mađarske pod populističkim premijerom Viktorom Orbanom.