Društvo

Rudnik, deponija, sumpor – šta je uzrok zagađenja pijaće vode u Petrovcu na Mlavi

Ilustracija/pixabay

Ilustracija/pixabay

Građani opštine Petrovac na Mlavi deset dana su bili bez vode za piće i održavanje higijene. Ispravnu vodu sada imaju, ali ne i objašnjenje kako je tačno do zagađenja došlo. Nadležni tvrde - obići će potencijalne zagađivače. Na jedan, u neposrednoj blizini izvorišta, meštani su već ukazali.

Deset dana – toliko ispravnu vodu nisu imali meštani jednog od vodom najbogatijih krajeva u Srbiji. Nepoverljivi prema institucijama, članovi eko pokreta Mlavska vojska i građani krenuli su do vodoizvorišta.

Imali su i šta da vide – divlja deponija stara 20 godina, duga pola kilometra, od kraškog izvorišta vazdušnom linijom je udaljena svega 300 metara.

„Što zapravo može da znači da smo mi poslednjih 20 godina pili vodu vrlo sumnjivog kvaliteta, tako da imamo potpuno pravo da i sada potpuno sumnjamo na sve ovo što dolazi od nadležnih, a ima veze sa ovim što se desilo“, kaže Nebojša Nećak, meštanin.

Od nadležnih nedelju dana nije dolazilo ništa. Na pitanje da li sumnjaju na deponiju kao mogući izvor zagađenja, odgovorili su da su prema njihovim saznanjima, službe upućene na obilazak terena. Iz Mlavske vojske smatraju da je to zakasnela reakcija.

Više pročitajte na LINKU.