Društvo

Roditelji u borbi protiv ćutanja škole nakon incidenta vršnjačkog nasilja

Boom93/T.Spasojević

Boom93/T.Spasojević

Dogodio se još jedan slučaj vršnjačkog nasilja.

Roditelji pretučenog učenika šestog razreda Osnovne škole "Nadežda Petrović" u Velikoj Plani smatraju da je uprava škole napad pokušala da prikrije.

Dodatno su ogorčeni zbog načina na koji je razredni starešina postupio nakon incidenta.

Da joj je sin pretučen u školskom toaletu posle drugog časa Ivana Mijović saznala je slučajno. Kako je rekla za nova.rs, tog dana je vodila mlađe dete kod lekara i, kada je videla koliko je sati, odlučila da sačeka i njega.

„Ja sam došla ovde ispred škole u 12.50 sati, videla sam da sina nema, ušla u dvorište i učenici su mi rekli to što su mi rekli. A rekli su da je jedan dečak nakon kratkog verbalnog okršaja zaskočio njenog Nikolu, oborio ga na pod, gušio, pa šutirao. Nisam očekivala povrede, jer mi tako nije predočeno. Kada je dete počelo da se žali na glavobolju, na bolove u vilici, kad je počelo da povraća po dnevnoj sobi, ja sam ga odvela hitno kod lekara“, kaže majka pretučenog učenika za N1 Ivana Mijović. 

Uprava škole nije našla za shodno da pozove nju, kao ni policiju ili hitnu pomoć.

Zaposleni u školi samo nezvanično potvrđuju da se incident dogodio i da uprava umanjuje njegov značaj. Nikolini roditelji to nazivaju zataškavanjem.

Zbog kontinuiranog vršnjačkog nasilja i ovog slučaja sazvan je Savet roditelja.

Podseća Ivana, zbog takvih modela ignorisanja zlostavljanja i vršnjačkog nasilja, jedan dečak iz Niša sebi je oduzeo život…

„Bio je jednom jedan Aleksa, je l’ znate? Ne želim da bude jedan Nikola u tom smislu“, kaže Ivana Mijović.