Društvo

Da li ste predali Izveštaj o ostvarivanju rodne ravnopravnosti (i zašto niste)?

/Foto/ ilustracija žene i muškarci prava žena

/Foto/ ilustracija žene i muškarci prava žena

Svi organi javne vlasti i poslodavci sa više od 50 zaposlenih, političke stranke, sindikati i tela za rodnu ravnopravnost dužni su da, prema Zakonu o rodnoj ravnopravnosti “(Službeni glasnik RS”, broj 52/21), dostavljaju Godišnji izveštaj o ostvarivanju rodne ravnopravnosti Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kao organu nadležnom za praćenje ostvarivanja rodne ravnopravnosti u društvu.

Prema podacima resornog Ministarstva u Srbiji oko 500.000 obveznika treba da pošalje taj izveštaj, međutim, veliki broj njih to ne čini ili nema saznanja da ima tu obavezu. Stoga je, krajem prošle godine, pokrenuta široka kampanja s ciljem da obveznike upozna sa sadržajem zakona i podzakonskih akata i podseti ih da redovno i blagovremeno izvrše svoje obaveze.

Tako je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog od 22. decembra 2023. do marta 2024. vodilo kampanju “Unapredi rodnu ravnopravnost” u partnerstvu sa projektom Nemačko-srpske razvojne saradnje „Podrška socijalnom uključivanju u Srbiji“, koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GIZ GmbH.

Tokom kampanje su u Užicu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Beogradu, u saradnji sa lokalnim vlastima, organizovane info sesije za predstavnike lokalnih institucija, poslodavaca, javnih preduzeća, civilnog društva, medija. Na info sesijama su govorili predstavnici Ministarstva kao i dve ekspertkinje za rodnu ravnopravnost, pa su svi zainteresovani mogli da, iz prve ruke, dobiju informacije, kao i odgovore na sva pitanja i dileme sa kojima se susreću tokom pripreme ovih izveštaja.

Za resorno Ministarstvo ovi izveštaji su od presudnog značaja jer njihovom analizom mogu da se utvrde pokazatelji napretka u ovoj oblasti. Veliki problem, u tehničkom smislu, predstavlja to što ne postoji program za analizu ovih izveštaja, već se prikupljanje i klasifikacija podataka rade ručno.

Kao deo aktivnosti u okviru kampanje „Unapredi rodnu ravnopravnost“, GIZ će Ministarstvu pružiti podršku u razvoju softvera za automatsku obradu podataka što će unaprediti analizu izveštaja, na nacionalnom i lokalnom nivou.

Na info sesijama i na drugim javnim skupovimaistaknuto je da je nemačka feministička razvojna politika put kojim će Nemačka razvojna saradnja podržavati Vladu Srbije u naporima da se unapredi rodna ravnopravnost.

Više pročitajte na LINKU.