Društvo

Potrebno je još podzemnih kontejnera

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

JKP Komunalne službe kupuje podzemne kontejnere za prihvat komunalnog otpada. Raspisana je javna nabavka za osam novih kontejnera.

Potrebno je nabaviti i ugraditi osam novih podzemnih kontejnera odnosno  kućište kontejnera, vreće za odlaganje otpada i gazište. Pražnjenje vreće vrši se podizanjem celog sklopa dizalicom.

Rok za podnošenje prijava je 19. april. Procenjena vrednost javn nabavke je 6 miliona dinara bez PDV-a.

Podsetimo, prvi podzemni kontejneri postavljeni su sredinom 2022. godine. Najpre su postavljani na lokacijama gde je dobijeno najviše pritužbi građana, prva od njih bila je ugao ulica Knez Milošev venac i Deligradske.

„Podzemni kontejneri po svom kapacitetu zamenjuju tri klasična kontejnera od 1,1m3. Ne ispuštaju neprijatne mirise, mehanički su zatvoreni što sprečava ulazak životinja i ljudi. Za Požarevac je karakteristična košava, a uvođenjem novog sistema biće sprečeno raznošenje smeća po okolini”, rekao je ranije direktor JKP Komunalne službe, Marko Marjanović.

Do sada se dešavalo da građani pored kontejnera, ostavljaju kauče i kabasti otpad.

Na nekim lokacijama još uvek nema podzemnih kontejnera, kritično je po pitanju količine smeća, jer u običnim nema dovoljno mesta.