Ekonomija

Nedeljko Savić: Krediti za setvu su zakasnili

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Više desetina hiljada poljoprivrednikau Srbiji još nije dobilo obećane subvencije po hektaru od 18.000 dinara, povraćaj akcize kasni, kao i namenski krediti, piše Beta. O ovom problemu razgovarali smo sa Nedeljkom Savićem, predsednikom Udruženja poljoprivrednika „Stig“.

Kako piše Beta, Ministarstvo poljoprivede je prošle nedelje, na zahtev više udruženja poljoprivrednika, odgovorilo da je do tada, od 316.000 gazdinstava subvencije dobilo njih 270.000, ali mnogi sumnjaju da je to tačan podatak jer mnogo poljoprivrednika još nije dobilo tu finansijsku podršku.

„Naša procena je da je negde oko 60% poljoprivrednika primilo subvencije. Sve je trebalo da bude isplaćeno do kraja marta“, kaže Nedeljko Savić za Boom93. 

Iznos od 18.000 dinara sa kojim se kasni je prvi deo subvencije. Podsetimo, poljoprivrednici su 2023. godine, nakon protesta blokadom više putnih pravaca, dogovorili sa Vladom Srbije subvencije od 35.000 dinara po hektaru. Drugi deo od 17.000 dinara namenjen je za kupovinu semena.

Poljoprivrednici su sa Vladom tada postigli i dogovor o povraćaju akcize na kupljeno gorivo. Naime, na pumpama Naftne industrije Srbije gorivo za poljoprivrednike košta 179 dinara. Poljoprivrednici gorivo kupuju po toj ceni, a onda, na ime akcize, treba da im bude vraćeno 50 dinara po litru.

Kako za Boom 93 kaže Nedeljko Savić, povraćaj akciza ide usporeno. Prema njegovim rečima, bilo je reči da će to biti urađeno u roku od 7 do 10 dana, a taj proces traje između 20 i 25 dana. 

Kasni se i sa kreditima za setvu.

„Krediti za setvu su zakasnili i veoma mali broj poljoprivrednika je to iskoristio. To je rešeno na drugi način. Ljudi su se zadužili kod organizatora proizvodnje. Nisu smeli da čekaju da stigne odobravanje tih kredita“, navodi Savić.

Ipak, najveći problem poljoprivrednika trenutno je nedostatak padavina, ističe Savić. Kada je ekonomska strana u pitanju, problem predstavljaju cene ratarskih proizvoda, koje su, kako kaže trenutno na dnu.

„Te cene ne pokrivaju naše troškove“, navodi Savić.

Savić smatra da se navedeni problemi mogu rešiti razgovorom, te nije u planu novi protest poljoprivrednika.