Politika

Odbor za unutrašnje poslove EP za ukidanje viza Srbima s Kosova

FOTO: Ilustracija/Pixabay

FOTO: Ilustracija/Pixabay

Odbor Evropskog parlamenta za unutrašnje poslove, pravdu i građanske slobode preporučio je danas Evropskom parlamentu i Evropskom savetu da usvoji izveštaj izvestioca za ukidanje viza za građane Kosova sa srpskim pasošima Matjaža Nemeca, javio je N1.

Odluka je doneta većinom glasova članova tog odbora. Za ukidanje viza za vlasnike pasoša koje izdaje Koordinacioni centar Srbije glasala su 34 od 53 prisutna poslanika, sedam je bilo protiv, a 12 uzdržanih.

Vizna liberalizacija za Kosovo stupila je na snagu 1. januara i time su građani tog regiona prestali da bude poslednji u Evropi kojima su bile potrebne vize za putovanje u EU.

Ta odluka nije obuhvatila stanovnike Kosova kojima pasoše izdaje Srbija, koji su danas jedini Evropljani koji ne mogu slobodno da putuju po ujedinjenom kontinentu. Sada, nakon odluke Odbora, predlog ide na plenarnu sednicu Evropskog parlamenta, a do evropskih izbora u junu biće održane još dve, 10. i 11. aprila i od 22. do 25. aprila.

Ukoliko poslanici podrže predlog, o njemu če poslednju reč dati ministri EU u okviru saveta Evropske unije.

Nemec je pozdravio odluku "kojom se otvara put za ukidanje viznog režima za poslednju kategoriju građana na Zapadnom Balkanu", navodeći da ta odluka znači jednak tretman, za koji se stalno zalažu u parlamentu, a proširuje pravo na bezvizno putovanje i srpskim stanovnicima sa Kosova.

"Oni su sa novom godinom ostali bez prava na koje imaju svi ostali građani Zapadnog Balkana, što može predstavljati diskriminaciju. Ali na to ne smemo i ne možemo da pristanemo, jer je to problem koji je u suštini stvorila Evropa. I Evropa je stoga dužna da to eliminiše.

Zato podržavam i pozdravljam odluku", rekao je Nemac nakon glasanja.

On je upozorio da je tokom pregovora o tekstu "nekoliko stranaka želelo da politizuju ovo pitanje koje je u suštini tehničko". "Ne smemo zanemariti činjenicu da odnosi Srbije i Kosova nisu na dobrom nivou.

U poslednje vreme, uprkos dogovoru iz Brisela i Ohrida 2023, zapravo smo videli pad. Ali vizna liberalizacija za Srbe sa Kosova nije i ne može biti rešenje za odnose dveju strana ili normalizaciju odnosa, to je samo pragmatičan način da se obezbedi jednak tretman za sve. I moramo ga tako tretirati", rekao je Nemec.