Društvo

Zbog neuplaćenih doprinosa građani ne mogu da ostvare svoja prava na penziju

FOTO: Boom93/Ilustracija

FOTO: Boom93/Ilustracija

Neefikasno postupanje inspekcije rada usled nedovoljnog broj inspektora rada, između ostalog i nedovoljno razvijena saradnja organa nadležnih za zaštitu prava po osnovu rada i socijalnog osiguranja dodatno otežavaju položaj radnika, stoji u izveštaju zaštitnika građana vezano za oblast radnih odnosa.

Zaštitnik građana navodi da nedovoljan broj i neadekvatna struktura zaposlenih, uz loše uslove rada, utiču na ostvarivanje prava iz oblasti socijalne zaštite i ugrožavaju kvalitet usluga socijalne zaštite.

U pritužbama građani ukazuju na to da često zbog neuplaćenih doprinosa od strane poslodavca postaju socijalno ugrožene kategorije stanovništva, jer ne mogu da ostvare svoja prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja. Zaštitnik građana smatra da je potrebno da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja vrši kontrolu rada Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje kao i da preduzme sve potrebne mere radi praćenja postupanja Fonda PIO po preporukama.

Fond PIO treba da nastavi da preduzima aktivnosti u cilju poboljšanja rada, ažurnijeg vođenja matične evidencije i efikasnijeg postupanja po zahtevima građana za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja uz unapređivanje međusobne saradnje filijala i efikasnije saradnje sa inostranim fondovima, navodi Zoran Pašalić. 

Pašalić smatra da bi delotvornija saradnja između Fonda PIO, Poreske uprave i inspekcije rada u cilju razmene podataka i usaglašavanja rada i postupanja, dovela do efikasnijeg i sveobuhvatnijeg ostvarivanja prava građana iz penzijskog i invalidskog osiguranja.