Društvo

Pre dvesta godina osnovan je prvi Nahijski sud u Požarevcu

Viši sud u Požarevcu i Istorijski arhiv Požarevac predstavili su naučnu monografiju „200 godina od osnivanja Prvog Nahijskog suda u Srbiji - u Požarevcu 1821-2021“. Objavljena je u ediciji Istorijskog arhiva Požarevac „Posebna izdanja“. Ova knjiga je publikovana povodom obeležavanja dva veka trajanja, rada i delovanja pravosudnih organa na ovom području, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Ministarstva pravde Republike Srbije.

"Pre dvesta godina 1825. ukazom Knjaza Miloša osnovan je prvi Nahijski sud u Srbiji sa sedištem u Požarevcu pod nazivom “Sovjet požarevački”. To je bio prvi korak ka stvaranju samostalnog i nezavisnog sudstva u Srbiji, rekao je Dragan Vučićević, predsednik Višeg suda u Požarevcu.

Direktorka Istorijskog arhiva, dr Jasmina Nikolič rekla je da je bilo potreban višegodišnji rad na pripremi izrade naučne monografije.

"To je podrazumevalo višemesečno istraživanje i odabiranje arhivske građe ne samo u Istorijskom arhivu Požarevac već i u Državnom arhivu Srbije, Arhivu Jugoslavije, Vojnom arhivu Ministarstva odbrane Republike Srbije i Arhiva Višeg suda u Požarevcu. Izdvojili smo dokumenta kojima progovaramo o istoriji odnosno formiranju Prvog suda odnosno njegovoj reorganizaciji i strukturiranju kroz dugi vremenski period u trajanju od dva veka. Angažovali smo tim stručnjaka koji je radio na pripremi i samom pisanju monografije. To su kolege istraživači, istoričari odnosno arhivisti iz nekoliko institucija."

Objavljena naučna monografija „200 godina od osnivanja Prvog Nahijskog suda u Srbiji - u Požarevcu 1821-2021“,  izašla je iz štampe u izdanju Višeg suda u Požarevcu i Istorijskog arhiva Požarevac.

Monografija sadrži aktivnosti u oblasti ljudskih resursa, istraživanja i publikovanja rezultata istraživanja kroz naučnu monografiju, a realizovana je u okviru potpisanih Sporazuma o naučnoj i kulturnoj saradnji između Istorijskog arhiva Požarevac, Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu i Istorijskog instituta SANU u Beogradu, u organizaciji Višeg suda u Požarevcu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde Republike Srbije i Grada Požarevca.

Predsednik Višeg suda u Požarevcu sudija Dragan Vučićević je predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje ovog jubileja, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić je član Organizacionog i Redakcionog odbora, direktor Istorijskog instituta SANU u Beogradu prof.dr Aleksandar Rastović član je Redakcionog odbora i recenzent monografije i Predrag Trifunović, sudija Vrhovnog suda Srbije u penziji, koji je i recenzent monografije. Autori monografije su prof. dr Ivana Krstić Mistridželović sa Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu, dr Aleksandar Stojanovićem sa Instituta za noviju istoriju Srbije u Beogradu, dr Radomir Popovićem sa Istorijskog instituta SANU u Beogradu i dr Marijana Mraović iz Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije.