Hronika

I zvanično: Za smrt osam rudara u rudniku Soko odgovorna - viša sila

FOTO: Rudnik Soko/Youtube screenshot

FOTO: Rudnik Soko/Youtube screenshot

Više javno tužilaštvo u Nišu odbacilo je krajem marta prigovor advokata porodica poginulih rudara u rudniku Soko, prenosi danas Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Time je ostala na snazi odluka Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu da za nesreću niko nije odgovoran.
 
CINS podseća na to da je u nesreći 1. aprila 2022. godine u 4.09 sati došlo do izboja metana i da je poginulo osam rudara, a dvadesetak je povređeno.
 
Tužilaštvo je dve godine kasnije stavilo tačku na slučaj, dodajući da je za sve kriva viša sila i da nema odgovornih.
 
Takvu odluku je donelo Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu, a na nju se žalio advokat porodica poginulih rudara.

Kako CINS saznaje, Više javno tužilaštvo u Nišu je taj prigovor odbacilo 27. marta, a protiv njihove odluke nije dozvoljena žalba, niti prigovor.
 
Tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu Janko Dinić, koji je vodio ovaj predmet, za CINS kaže da se time na neki način potvrđuje rešenje o odbačaju krivične prijave.
 
On je dodao i da su ovom odlukom pravna sredstva pred tužilaštvom iscrpljena.
 
Advokat porodica preminulih rudara Bratislav Stojanović je oba puta, kada je ta krivična prijava bila odbačena, ulagao prigovore Višem javnom tužilaštvu u Nišu.
 
U ovoj nesreći preminuli su Darko Zlatković (1979), Nenad Trivunac (1985), Radovan Grujić (1975), Petar Petrović (1991), Branko Čokorilo (1966), Branislav Zlatanović (1967), Bratislav Živković (1963) i Bojan Stajić (1988).