Društvo

Suzbijanje ambrozije na teritoriji Grada Požarevca vršiće se na površini od 840.000 m2

Foto/ambrozija ilustracija Pixabay

Foto/ambrozija ilustracija Pixabay

Raspisana je javna nabavka za sistematsko uništavanje ambrozije na teritoriji Grada Požarevca u 2024. godini. Procenjena vrednost nabavke je 13,6 miliona dinara bez PDV-a. Rok za podnošenje prijava je do 30. aprila.

Potrebno je mapiranje teritorije pod ambrozijom koje podrazumeva obilazak lokacija i izveštaj ponuđača pre tretmana ambrozije sa podacima kao što su: lokalitet, stanište, brojnost, mehanizacija kojom je najpodesnije izvršiti tretman i površina na kojoj je potrebno izvršiti suzbijanje, kao i mapa sa ucrtanom ili označenom površinom koja je na terenu zabeležena GPS uređajem tj. njene koordinate, na kojem će se vršiti suzbijanje ambrozije.

Posebno u  fazi cvetanja, koja se odvija od kraja maja do kraja oktobra potrebno je pratiti i kositi ambroziju na zemljištu u skladu sa dinamikom njenog  bujanja. Nakon prvog košenja potrebno je   ponoviti uništavanje kod pokošenih površina, na kojima je uočeno novo nicanje biljke, a na osnovu odluke Štaba za sistematsko uništavanje ambrozije.

Suzbijanje biljke ambrozije na teritoriji Grada Požarevca vršiće se na površini od 840.000 m2, na teritoriji Gradske opštine Kostolac na površini od 430.000 m2 i seoskim mesnim zajednicama na površini od 330.000 m2. U drugom ciklusu vegetacije prema evidenciji Štaba, vršiće se ponovo košenje istih površina do 50%, odnosno do maksimalno 800.000 m2.

Lokacije koje su najviše zahvaćene ambrozijom su Industrijska zona, krug oko opšte bolnice, Ljubičevski put i beogradski put kod petlje za Veliko Gradište. 

Pogledajte lokacije.