Društvo

Porodično nasleđe: Porodica Jovanović, pčelarstvo i sveće (FOTO)

FOTO: Privatna arhiva

FOTO: Privatna arhiva

U vremenu kada se industrija hrane suočava sa izazovima masovne proizvodnje i pitanjem održivosti, sve je više onih koji se okreću lokalnim, malim proizvođačima čiji proizvodi ne samo da garantuju kvalitet, već i čuvaju duh tradicije i bliskosti sa prirodom. Među njima se izdvajaju i pčelari, čija se strast i posvećenost mogu osetiti u svakoj kašičici meda, ali i u drugim proizvodima koji proizilaze iz ovog zanata.

Pčelarstvo u Srbiji predstavlja više od običnog posla, to je tradicija koja se neguje, a u slučaju naše sagovornice Dijane Jovanović iz Čirikovca  je i priča o ljubavi, porodičnoj tradiciji i inovativnosti.

Njeno poslovanje sa pčelarstvom započeto je pre 16 godina zajedno sa suprugom, nasleđujući porodično iskustvo koje datira više od četiri decenije.

 ,,Inspirirala me je ljubav prema suprugu i prema porodici. On mi je preneo to sve i zajedno smo nastavili to da radimo. Od samog početka smo i sveće krenuli. Naravno, nešto smo kasnije i dodavali, ali sve što je moglo da se uradi od pčelinjih proizvoda maksimalno smo upotrebili i uvrstili u naš asortiman", otkriva Dijana, ističući kako je zajednički rad ojačao ne samo njihov poslovni poduhvat, već i porodične veze.

FOTO: Privatna arhiva

Dijana i njen suprug trude se da imaju sve vrste meda. Od meda do propolisa, od polena do matičnog mleča, pa čak i do sveća napravljenih od najfinijeg pčelinjeg voska, njihova ponuda odražava bogatstvo prirodnih resursa i znanje kako ih najbolje iskoristiti.

,,Zadovoljni kupci motivišu nas da nastavimo sa inovacijama i širenjem ponude", kaže Dijana.

Ona napominje da takvi preparati nisu zamena za lekove ili medicinu, ali kao alternativa dobro su se pokazali.

FOTO: Privatna arhiva

 

Proces izrade sveća predstavlja poseban segment njihovog poslovanja. Ova aktivnost se uglavnom odvija zimi, kada su pčele manje aktivne, a pčelari imaju više slobodnog vremena.

FOTO: Privatna arhiva 

Kako navodi, zimi se pčelari relaksiraju sa topljenjem voska.

,,Od saća, tj od tog devičanstvenog voska najsvetliji deo odvajamo za sveće. Sveće izlivamo u kalupe, neke savijamo i ručno od voštanih tabli. To je tako jednostavno da nam čak i deca pomažu u tome’’, kaže Dijana.

FOTO: Privatna arhiva 

Jedan od ključnih faktora koji Dijanin med izdvajaju na tržištu je dugogodišnje iskustvo i znanje koje poseduju.

,,Tačno znamo kada je pravo vreme da se med vrca, a takođe bitne su i lokacije za košnice daleko od pesticida i u netaknutim prirodnim područjima širom Srbije. Mi vodimo računa gde selimo pčele. Uglavnom je to priroda gde nema ljudi. Mi košnice selimo po celoj Srbiji gde god su mesta pogodna za to i gde je sačuvana još uvek ta priroda’’, rekla je Dijana.

FOTO: Privatna arhiva 

Sezonske varijacije su sastavni deo pčelarstva, a Dijana ističe kako je posao tokom godine raspoređen tako da uvek ima aktivnosti, bilo da je u pitanju priprema pčela za pašu ili pakovanje meda.

,,Mi funkcionišemo kao pčele u košnici, svako zna šta radi", dodaje ona.

FOTO: Privatna arhiva

Razvoj brenda za Dijanu predstavlja kontinuirani proces.

,,Do sada smo izlagali naše proizvode na sajmovima meda, isporukama na kućnu adresu ili prodajom u domaćinstvu, a od ove godine otvorili smo malu prodavnicu meda i pčelihih proizvoda pod nazivom "Medoteka". Trudićemo se da još vise obogatimo naš asortiman, a naši posetioci uvek mogu da se zaslade i probaju najrazličitije ukuse meda Srbije'', kaže Jovanović.

FOTO: Privatna arhiva

 

,,Planovi  su nam da budemo prepoznatljivi za potrošače po kvalitetu meda i pčelinjih proizvoda. Zadovoljstvo naših potrošača je prioritet’’, zaključuje Dijana

 Njihov pristup je jednostavan – med kao osnovu za zdrav život obogaćuju malim, inovativnim dodacima.

FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva 

Projekat „Jake, aktivne, poslovne žene za budućnost svih nas” podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst ima za cilj da predstavi socijalnu sliku o položaju žena u našem društvu, da ukaže na važnost i značaj žena u političkom, javnom životu, da ukaže na važnost i značaj obrazovanja i da promoviše, predstavi uspešne i odgovorne poslovne žene. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.