Zanimljivosti

Globalno istraživanje: Svet je postao liberalniji, ali i pesimističniji

Foto: Boom93/MMV

Foto: Boom93/MMV

Svet je u proseku postao liberalniji između 2014. i 2023, premda je postao pesimističniji, pokazala je studija koja je obuhvatila brojna istraživanja u 20 zemalja koje predstavljaju gotovo 60 posto globalne populacije.

Studija međunarodne istraživačke agencije Glocalities takođe je utvrdila porast beznađa i razočaranosti u tradicionalnu politiku, posebno među mladim muškim osobama u SAD-u, jedinoj grupi američkog stanovništva koja je postala konzervativnija tokom proteklih 10 godina.

Studija je ponudila kontekst za američke predsedničke izbore u novembru i mnoštvo izbora koji treba da se održe širom sveta, uključujući parlamentarne izbore Evropske unije u junu.

U sklopu studije anketirani su ispitanici kako bi se odredio njihov položaj na lestvici optimizma između „nade“ i „beznađa“, te na drugoj između „kontrole“ i „slobode“ – drugim rečima, između konzervativizma i liberalizma.

U proseku je svet postao liberalniji između 2014. i 2023, premda je postao pesimističniji, prema više istraživanja u 20 zemalja koje predstavljaju gotovo 60 posto globalne populacije.

Mladi ljudi u celom svetu osećaju se posebno izneverenim od društva, rekao je Martin Lampert, voditelj istraživanja u Glocalitiesu, dodajući da „navala beznađa među mladim odraslim osobama u SAD-u daleko nadmašuje porast beznađa među mladim odraslim osobama u zemljama EU“.

Najupadljivije, mladi muškarci u SAD-u jedina su populaciona grupa u SAD-u i sedam država članica EU koja je zapravo postala konzervativnija od 2014. – ili, u smislu ankete, favorizuje više kontrole nego slobode.

Ukupno je 14.526 Amerikanaca ispitano između 2014. i 2023, uključujući 2.242 muškarca starosti od 18 do 34 godine.

Širom sveta, „osećaji beznađa, razočaranosti u društvo i pobune protiv kosmopolitskih vrednosti delimično objašnjavaju uspon radikalno desnih stranaka protiv establišmenta“, rekao je Lampert, citirajući izbore u nekoliko evropskih zemalja.

Algoritmi društvenih medija pojačali su taj trend privlačeći „umereno konzervativne mladiće prema ekstremnijim i radikalnijim konzervativnim muškim uzorima i pogledima na svet“, dodao je.

Mlade žene najliberalnija grupa u istoriji
Izveštaj takođe pokazuje oštru razliku između mladih muškaraca i mladih žena u svetu.

Obe grupe zabrinute su zbog izgleda za karijeru, finansijsku bezbednost i obrazovanje, ali dok su muškarci u dobu od 18 do 24 godine prestigli muškarce u dobu od 55 do 70 godina kao društveno najkonzervativnija grupa, žene starosti od 18 do 24 godine postale su liberalnije i više antipatrijarhalne.

„Globalno gledano, mlade žene će verovatno biti najliberalnija grupa u ljudskoj istoriji“, ističe se u izveštaju.

Mlade žene su zabrinute oko svih društvenih pitanja kao što su seksualno uznemiravanje, porodično nasilje, zlostavljanje dece i zanemarivanje.

Mladi muškarci više su usmereni na postizanje društvenog i ekonomskog statusa, a drže do konzervativnih porodičnih vrednosti i takmičenja, hrabrosti i časti.

Ako izveštaj nudi tračak optimizma, to se odnosi na muškarce i žene u svetu starije od 55 godina – jedine grupe koje su tokom dekade postale više pune nade, kao i liberalnije.

Kako bi procenili društvene vrednosti, Glocalities je procenio njihove stavove o patrijarhatu, fleksibilnosti rodnih uloga, istopolnim brakovima i suživotu pre braka.

Merenje raspoloženja usredsredilo se na buduće izglede i osećaje da li nas je društvo izneverilo.

Istraživanja su sprovedena u Australiji, Belgiji, Brazilu, Kanadi, Kini, Francuskoj, Nemačkoj, Indiji, Italiji, Japanu, Meksiku, Holandiji, Poljskoj, Rusiji, Južnoj Africi, Južnoj Koreji, Španiji, Turskoj, Britaniji i SAD-u.