Društvo

Nova.rs: Etički odbor odbacio prijave protiv tužiteljke Bojane Savović

FOTO: Printscreen/N1

FOTO: Printscreen/N1

Etički odbor Visokog saveta tužilaštva (VST) ocenio je da tužiteljka Bojana Savović nije prekršila Etički kodeks.

Etički odbor je, kako piše Nova.rs, ispitivao više prijava koje je protiv tužiteljke Bojane Savović podneo glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović, zbog njenih javnih nastupa, a posebno učešća na tribinama „Proglasa“.

Dodaju da je ovim istovremeno isključena mogućnost da se protiv Savovićeve pokrene disciplinski postupak, što je Stefanović takođe inicirao u svojim dopisima koje je slao organima VST.

Stefanović je u više navrata podnosio prijave VST protiv Savovićeve, gotovo posle svakog njenog javnog nastupa. Etički odbor je još ranije saopštio da u njenim nastupima nisu prepoznali kršenje profesionalnog kodeksa.

Na poslednjoj sednici, na kojoj su razmatrane prijave koje su u međuvremenu prispele, Etički odbor je jednoglasno doneo odluku da u inicijativama Nenada Stefanovića nema osnova za njihovo ponovno postupanje, odnosno izjašnjavanje o onome o čemu su se već jednom izjasnili.

Goran Ilić, javni tužilac Vrhovnog tužilaštva i počasni predsednik Udruženja tužilaca Srbije (UTS) ocenio je za Novu da je Etički odbor VST, svojom poslednjom odlukom „na podrazumevajući način rekao da Bojana Savović, svojim nastupima, nije povredila granice slobode izražavanja javnih tužilaca“.