Društvo

Protest Kreni-promeni završio se šetnjom do Generalštaba

FOTO: Beta/Miloš Miškov

FOTO: Beta/Miloš Miškov

Direktor kampanja pokreta "Kreni - Promeni" Savo Manojlović izjavio je danas da traži od onih "kojima su usta puna srpske istorije", da na mestu zgrade Generalštaba, koja je srušena tokom NATO bombardovanja bude izgrađen muzej srpske istorije, umesto da zemljište bude prepušteno internacionalnoj kompaniji.

Manojlović je na protestu ispred zgrade Generalštaba rekao da je to "crvena linija dostojanstva".

"Postoji jedna crvena linija, a to je da istoriju ovoga grada nećemo prodati za kvadrate i njihov profit. Ovo je pitanje nacionalnog, državnog i građanskog dostojanstva. Dostojanstvo jednog naroda, države i svih građana se pokazuje tako kako se odnosimo prema našim žrtvama", rekao je Manojlović.

On je kazao da pokret "Kreni - Promeni" nije protiv razvoja Beograda, ali da traži minimalne zelene površine i "očuvanje arhitektonske istorije".

"Nema rušenja sajma, nema rušenja Generalštaba. Može Beograd da se širi, ali tražimo parkove, tražimo igrališta za decu. Taj ko misli da će doseljavanjem birača, kriminalcima navijačama i propagandom preko nacionalnih frekvencija slomiti duh ovoga grada, taj ne zna ništa o Beogradu, taj ne zna ništa o Srbiji", kazao je Manojlović, koji se okupljenima obratio sa improvizovane bine na kamionu.

Građani su do Generalštaba došli nakon okupljanja ispred zgrade RTS, gde je promotivno pušten spot protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.

Okupljeni na protestu su nosili veliki transparent "Srbija nije na prodaju".

Protest je završen bez incidenata.