Svet

Iran napao Izrael dronovima, lansiran drugi talas bespilotnih letelica

FOTO: Pexels

FOTO: Pexels

Desetine dronova poletelo je iz Irana ka Izraelu, javili su izraelski mediji pozivajući se na izraelske i američke obaveštajne podatke.

Potparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari potvrdio je da je desetine dronova lansirano iz Irana, i da oni idu ka Izraelu.

Hagari ističe da izraelsko vazduhoplovstvo prati dronove, ali napominje da će im trebati nekoliko sati da stignu do Izraela, piše Times of Israel.

Državni mediji u Iranu izveštavaju da je Islamska Republika lansirala drugi talas bespilotnih letelica na Izrael.

IDF je navela da je u visokoj pripravnosti i da stalno prati operativnu situaciju.

„Odbrambena jedinica IDF-a je u visokoj pripravnosti, zajedno sa borbenim avionima IAF-a i brodovima izraelske mornarice koji su u odbrambenoj misiji u izraelskom vazdušnom i pomorskom prostoru“, navode oni.

Kako prenosi izraelski portal Haaretz, Iran je takođe lansirao krstareće rakete na Izrael, sa kraćim dometom od dronova.

Jordanska protivvazdušna odbrana spremna je da presretne sve iranske bespilotne letelice ili avione koji naruše njegov vazdušni prostor, kažu regionalni bezbednosni izvori, prenosi Rojters.

„Građani Izraela, poslednjih godina, a još više poslednjih nedelja, Izrael se pripremao za mogućnost direktnog napada Irana“, objavio je Netanjahu u video izjavi.

Naši odbrambeni sistemi su raspoređeni i spremni smo za svaki scenario – i u odbrani i i u napadu. Država Izrael je jaka, Izraelska vojska je jaka, javnost je jaka“, poručio je izraelski premijer.

On je rekao kako ceni što su Sjedinjene Države“ stajale na strani Izraela“, a takođe i „podršku Velike Britanije, Francuske i mnogih drugih zemalja“.

„Ustanovio sam jasan princip – ko nas povredi, mi ćemo njih. Branićemo se od svake pretnje i to ćemo učiniti smireno i odlučno”, rekao je Netanjahu i pozvao sve građane da budu i slušaju „direktive Komande otadžbinskog fronta“.

„Zajedno stojimo i uz Božiju pomoć, zajedno ćemo pobediti sve naše neprijatelje“, poručio je Netanjahu.