Društvo

Od sutra vakcinacija dece protiv humanog papiloma virusa

Foto: Boom93/MMV

Foto: Boom93/MMV

Od kada je u Domu zdravlja Požarevac počela imunizacija dece HPV vakcinom, 80% datih doza primile su devojčice, dok je dečaka oko 20%, navode iz ove zdravstvene ustanove.

Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa započeta je u junu 2022. godine, a Dom zdravlja Požarevac u toj prvoj godini imao je dobre i pozitivne rezultate, a prema rečima direktora Dejana Milenkovića, ova zdravstvena ustanova je u Srbiji bila na trećem mestu po broju datih prvih, drugih i trećih doza vakcine.

Tokom januara, februara i marta broj vakcinisane dece je opao, jer su u januaru deca bila na raspustu i došlo je do blaže epidemije gripa u ovom periodu, a Dom zdravlja će tokom ovog meseca organizovati dane otvorenih vrata u periodu od 15. do 21. aprila.

Akcija podrazumeva da roditelji dece uzrasta između 9 i 19 godina mogu da dođu od 15. do 19. aprila od 7 do 20 časova ili 20. i 21. aprila od 7. do 14. časova u prostorije školskog dispanzera da vakcinišu svoju decu protiv humanog papiloma virusa vakcinom Gardasil 9.

Kako je Boom 93 nedavno pisao, "Ovom akcijom želimo da apelujemo i na roditelje i na decu da nastavimo ovu preventivnu akciju, da se deca vakcinišu vakcinom koja je jako bezbedna, a štiti devojčice i sutradan žene od karcinoma grlića materice, a dečake i buduće muškarce od karcinoma orofaringealne regije karcinoma penisa, a i jednu i drugu populaciju takođe vakcina štiti od polnih bradavica. Vakcina je proverena sa dobrim rezultatima, sa imunitetom koji daje minimum 10-15 godina, a iza toga ostaju antitela, a pokriva 9 najčešćih humanih papilomavirusa. Vakcina je ranije bila četvorovalentna, sada je devetovalentna, što je veliki napredak, tako da se Srbija stavila uz rame sa evropskim i zemljama sveta kao što su skandinavske zemlje, pa onda Francuska, Nemačka, SAD, koja je dugi niz godina vakcinisala, gde je procenat vakcinisanosti dece preko 90%", navodi direktor Doma zdravlja Požarevac.