Društvo

Savet bezbednosti UN danas na hitnoj sednici o napadu Irana na Izrael

Foto: Pixabay ilustracija –  Anfaenger

Foto: Pixabay ilustracija – Anfaenger

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zasedaće danas na zahtev Izraela, povodom iranskog napada projektilima u subotu uveče.

Savet bezbednosti UN trebalo bi da se sastane oko 16 časova po lokalnom vremenu, nakon što je hitnu sednicu zatražio ambasador Izraela u UN Gilad Erdan od ambasadora Malte, koja predsedava Savetom bezbedosti.
 
Erdan je zatražio hitan sastanak Saveta bezbednosti kako bi se nedvosmisleno osudio Iran za "teška kršenja međunarodnog prava", a Islamska revolucionarna garda Irana proglasila za terorističku organizaciju.
 

Iranska misija pri UN objavila je tokom noći da je vojna akcija protiv Izraela pokrenuta u skladu sa Članom 51 Povelje UN, kao odgovor na izraelski napad na konzulat Irana u Damasku.
 
"Što se nas tiče, ovo je gotovo i ova stvar se može smatrati završenom. Ukoliko, pak, režim u Izraelu napravi sledeću grešku, iranski odgovor će biti znatno žešći", saopštila je Misija Irana pri UN.
Izrael još nije odlučio o eventualnom odgovoru na iranski napad, ali će to biti tema sednice Ratnog kabineta i članova izraelske vlade koja je zakazana za 15 časova, preneo je Tajms of Izrael.
 
Teheran u međuvremenu, kako je prenela iranska agencija Fars, budno motri na Jordan, koji bi mogao da bude nova meta u slučaju bilo kakvog poteza podrške Izraelu.
 
Jordan je prethodno saopštio da je presreo nekoliko projektila koji su ušli u njegov vazdušni prostor iz pravca Irana.
 
Sirija, koja je saveznik Irana, saopštila je da je podigla nivo gotovosti protivvazdušne odbrane oko glavnog grada i većih vojnih baza.
  
Izrael je ponovo otvorio vazdušni prostor jutros.
 
Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, Velika Britanija, Japan, Češka, Danska, Francuska, Meksiko, Holandija i Norveška osudile su iranski napad.