Društvo

„Ispaljeno oko 350 raketa“: Izrael bez odluke o napadu na Iran

"Presreli smo. Blokirali smo. Zajedno ćemo pobediti", piše u poruci izraelskog premijera Benjamina Netanjahua na mreži X nakon noćašnjeg napada Irana. Oko 99 odsto projektila presrela je protivvazdušna odbrana van teritorije Izraela, saopštila je vojska. Jedan broj projektila je probio odbranu. Nema izveštaja o direktnim povredama nastalim usled iranskih udara, prema informacijama izraelske hitne službe, javlja CNN. Iran, koji je napad započeo kao "osvetu zbog bombardovanja njihovih diplomatskih objekata u Damasku", objavio da je operacija završena. Izraelska služba tvrdi da je u pitanju zgrada gde su se krili vojnici Kuds jedinice - specijalizovane za špijunažu i nekonvencionalno ratovanje, a koje podržavaju Hamas, Hezbolah, Hute... Strah od eskalacije sukoba u regionu. Bajden poručuje da SAD podržavaju Izrael kad su u pitanju pretnje iz Irana, ali da neće učestvovati u eventualnom napadu na Iran. Teheran upozorava - udariće jače ako Izrael bude odgovorio na ove napade.

Podsetimo, prvo je javljeno da je više od 100 dronova Iran uputio u svom napadu na Izrael, nešto oko 22h po srednjeevropskom vremenu. Uz to, poslao je i krstareće i balističke rakete. Prema jutrošnjim podacima – ukupno je lansirano oko 300 projektila. Američki zvaničnici navode da su američke snage na Bliskom istoku presrele više od 70 dronova i najmanje tri balističke rakete.

Nešto pre 1h po srednjeevropskom vremenu u Jerusalimu, ali ubrzo i u drugim delovima zemlje, čule su se eksplozije i sirene za vazdušnu opasnost. Primećeno je dejstvo protivvazdušne odbrane na nebu iznad Izraela. Izraelska vojska je presrela, kako je saopšteno, jedan broj dronova, a američki zvaničnici su potvrdili da su i njihove snage na Bliskom istoku uspele da neutralizuju neke od bespilotnih letelica. Iranska revolucionarna garda upozorila je SAD da će bilo koji čin protiv Irana imati recipročnu reakciju. I britanski i jordanski avioni su se uključili u odbranu Izraela.

SAD saopštile da podržavaju Izrael, ali da neće učestvovati u eventualnom napadu na Iran.


Francuska će pojačati bezbednost ispred sinagoga i verskih škola
Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen (Gerald Darmanin) zatražio je od policijskih prefektura da pojačaju bezbednost ispred sinagoga kao i ispred verskih škola, nakon napada Irana na Izrael i uoči jevrejskog praznika Pashe.

Darmanen je zatražio od policije vidljivo prisustvo ispred "najosetljivijih" bogomolja i zgrada.

Francuski ministar je rekao da, kako se bliži Pasha od 22. do 30. aprila, treba obratiti veću pažnju i skupove koji privlače veliki broj ljudi.

Darmanen je rekao da od sutra ispred ulaza verskih škola treba da bude prisutni čuvari za vreme ulaska i izlaska učenika.

Ta odluka doneta je zbog "veoma visokog stepena terorističke pretnje", "visokog nivoa antisemitskih akata i tenzija na međunarodnom nivou", među kojima je napad Irana na Izrael, dodao je Darmanen.

Gutereš: Bliski istok na ivici sukoba punih razmera
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je  da se Bliski istok nalazi "na ivici" sukoba punih razmera i pozvao sve aktere na maksimalnu uzdržanost.

"Bliski istok je na ivici. Žitelji tog regiona suočavaju se sa realnom opasnošću od razornog konflikta pune razmere. Sada je vreme za deeskalaciju", rekao je Gutereš na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom iranskog napada na Izrael, prenosi Rojters.

Francuska će pozvati iranskog ambasadora da mu prenese "oštru poruku"
Francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne (Stephane Sejourne) izjavio je da će u ponedeljak pozvati iranskog ambasadora u Francuskoj kojem će uputiti "oštru poruku" posle iranskog napada na Izrael tokom prethodne noći.

"Za sutra sam zamolio službu ministarstva spoljnih poslova da pozovu iranskog ambasadora da mu se prenese oštra poruka", rekao je Sežurne za tamošnju javnu televiziju Frans 2 (France 2), prenosi Beta.

Francuski ministar je rekao da se ne smeju zameniti uloge.

"Iranci su napali Izrael. Od 1979. Iran stavlja mržnju protiv Izraela u srce svoje diplomatije", dodao je Sežurne.

Kako je prenela agencija Frans pres, Teheran je tokom dana saopštio da je pozvao ambasadore Velike Britanije, Francuske i Nemačke da protestuju zbog "neodgovornih stavova pojedinih zvaničnika tih zemalja u vezi sa odgovorom Irana na niz akcija izraelskog režima protiv građana i interesa Irana".

Hagari: Ispaljeno oko 350 raketa
Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari rekao je da je izraelska odbrambena koalicija preko noći uspešno osujetila napad iz Irana.

"Otprilike 350 raketa ispaljeno je iz Irana, Iraka, Jemena i libanskog Hezbolaha, koje su nosile oko 60 tona eksploziva", rekao je on, prenosi CNN.

Jordan pozvao iranskog ambasadora na razgovor
Jordansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je pozvalo iranskog ambasadora na razgovor da bi upozorilo Teheran da mora da prestane da dovodi u pitanje poziciju Jordana, koji je sinoć pomogao Izraelu da obori stotine dronova i projektila.

"Suočavamo se sa svim našim mogućnostima i sposobnostima protiv svega što predstavlja pretnju Jordanu i bezbednosti Jordanaca", navelo je Ministarstvo na platformi X, preneo je Tajms of Izrael.

Istovremeno, jordanski kralj Abdulah rekao je predsedniku SAD Džozefu Bajdenu u telefonskom razgovoru da bi svaka dalja eskalacija od strane Izraela kao odgovor na iranske napade proširila sukob u regionu, preneli su jordanski državni mediji.

Završen sastanak ratnog kabineta, bez odgovora na iranski napad
Višesatni sastanak izraelskog ratnog kabineta završen je bez odluke o tome kako će Izrael odgovoriti na iranski napad, rekao je izraelski zvaničnik, prenosi CNN.

Kabinet je odlučan da odgovori – ali tek treba da odluči o vremenu i obimu

Hercog: Iran objavio rat Izraelu
Predsednik Izraela Isak Hercog rekao je da je sinoćnjim napadom Iran objavio rat Izraelu, kao i da Tel Aviv "razmatra sve opcije" koje mogu da se očekuju usled eskalacija regionalnih tenzija.Iran: Obavestili smo SAD o operaciji protiv Izraela
Iranske vlasti saopštile su da su obavestile SAD o nameri da sprovedu "ograničenu" operaciju protiv Izraela kao odgovor na smrtonosni napad pripisan Izraelu, početkom aprila na iranski konzulat u Siriji, prenosi Beta.

"Obavestili smo Belu kuću da će naša operacija biti ograničena i minimalna i da će imati za cilj da kazni izraelski režim", izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahian.

Hezbolah čestitao Iranu napad na Izrael
Libanska militantna grupa Hezbolah čestitala je iranskom rukovodstvu nakon "kvalitativnog i bez presedana" napada usmerenog na, kako je rekla, "nepravedan i agresivan neprijateljski entitet" - Izrael.

Grupa je pohvalila odluku Irana da odlučno odgovori na ono što je opisao kao "cionističku agresiju" protiv iranskog konzulata u Damasku, prenosi CNN.

Hezbolah je pohvalio, kako je rekao, iransko korišćenje svog "prirodnog i zakonskog" prava na osvetu, uprkos "pretnjama, zastrašivanju i pritiscima".

Ranjena devojčica u Izraelu, najmanje 31 osoba završila u bolnici