Društvo

Narednih nedelju dana vakcinacija dece HPV vakcinom

Pixabay ilustracija vakcina / vakcinacija

Pixabay ilustracija vakcina / vakcinacija

Dom zdravlja Požarevac od danas do 21. aprila organizuje akciju otvorenih vrata u okviru koje će se vršiti vakcinacija dece HPV vakcinom.

Akcija podrazumeva da roditelji dece uzrasta između 9 i 19 godina mogu da dođu od 15. do 19. aprila od 7 do 20 časova ili 20. i 21. aprila od 7. do 14. časova u prostorije školskog dispanzera da vakcinišu svoju decu protiv humanog papiloma virusa vakcinom Gardasil 9.

Tokom januara, februara i marta broj vakcinisane dece je opao, jer su u januaru deca bila na raspustu i došlo je do blaže epidemije gripa u ovom periodu, a kako direktor Dejan Milenković napominje, ova akcija se organizuje kako bi roditelji doveli svoju decu, ali i kako bi dobili informacije o samoj vakcini ukoliko imaju nekih nedoumica.

"Ovom akcijom želimo da apelujemo i na roditelje i na decu da nastavimo ovu preventivnu akciju, da se deca vakcinišu vakcinom koja je jako bezbedna, a štiti devojčice i sutradan žene od karcinoma grlića materice, a dečake i buduće muškarce od karcinoma orofaringealne regije karcinoma penisa, a i jednu i drugu populaciju takođe vakcina štiti od polnih bradavica. Vakcina je proverena sa dobrim rezultatima, sa imunitetom koji daje minimum 10-15 godina, a iza toga ostaju antitela, a pokriva 9 najčešćih humanih papilomavirusa. Vakcina je ranije bila četvorovalentna, sada je devetovalentna, što je veliki napredak, tako da se Srbija stavila uz rame sa evropskim i zemljama sveta kao što su skandinavske zemlje, pa onda Francuska, Nemačka, SAD, koja je dugi niz godina vakcinisala, gde je procenat vakcinisanosti dece preko 90%", naveo je ranije za Boom93 Milenković.

Za manju decu uzrasta između 9 i 14 godina vakcina se daje u dve doze, deca koje su ušla u 15. godinu do 19 u tri doze.

"Dete ne sme da ima temperaturu tri dana unazad, prehladu ili kijavicu, neke stomačne tegobe. U ovoj nedelji otvorenih vrata želimo da probudimo svest onih roditelja koji su još uvek dvoume. Imamo dosta datih doza, znači svi sad znaju da je neko primio i prvu i drugu i treću dozu, mogu da pitaju svoje rođake, školske drugarice, drugove. trenutno je situacija takva da su preko 80% devojčice, nešto manje od 20% su dečaci".

Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa započeta je u junu 2022. godine, a Dom zdravlja Požarevac u toj prvoj godini imao je dobre i pozitivne rezultate, a prema rečima Milenkovića, ova zdravstvena ustanova je u Srbiji bila na trećem mestu po broju datih prvih, drugih i trećih doza vakcine.

Direktor napominje da nije bilo nijedne neželjene reakcije, zato što je vakcina imitacija virusa, nema živog virusa, što je najčešće pitanje koje roditelji postavljaju.

Roditelji sa decom mogu tokom cele godine da dođu i da se vakcinišu.

Cilj otvorenih vrata u Domu zdravlja je preventivna zaštita putem vakcine, jer kada se otkrije karcinom grlića materice, on se obično otkrije u nekoj podmakloj fazi. Srbija je po smrtnosti ženske populacije od karcinoma grlića materice na visokom trećem mestu u Evropi dugi niz godina.