Društvo

Meštani Gornjih Nedeljica blokirali vozilo Geo oila; Rio Tinto: Osuđujemo napad lokalnih aktivista u dolini Jadra na vozilo našeg partnera

Foto: skrinšot YT

Foto: skrinšot YT

Članovi udruženja Zaštitimo Jadar danas su traktorima blokirali vozilo sa oznakom Geo oila i troje putnika iz tog vozila koji su razgledali i fotografisali njihove njive i dolinu reke Korenite, rekao je za Betu član tog udrženja Zvonko Kokanović.

On je rekao da su od tih radnika zatražili neki dokument za identifikaciju, ali su oni odbili da ih daju i pruže objašnjenje šta tu rade.

"Jedan od radnika je naš meštanin i mislim da radi u putarskoj firmi Behtel, a dvojica su stranci", rekao je Kokanović.

Kokanović je rekao da su poljoprivrednici traktorima obavljali setvu kada su uočili vozilo i prišli su da pitaju ko su putnici i šta rade, sumnjajući da nešto ispituju u vezi projekta "Jadar" koji je trebalo da realizuje kompanija Rio tinto.
 
 Kasnije su se blokadi priključili i drugi poljoprivrednici na traktorima sa obližnjih njiva, a kako su putnici odbili da objasne sa kojim su ciljem fotografisali teren, pozvali su policiju koja je ubrzo stigla.

Nakon toga su, kako je rekao Kokanović, svi otišli svojim vozilima, ali su poljoprivrednici, njih nekoliko, pozvani da daju izjave policiji, ali da ne zna da li će izjave dati i ljudi iz vozila.

Kokanović je rekao da je firma Geo oil angažvana da obezbeđuje imanja koje je Rio tinto kupio od meštana zbog otvaranja rudnika litijuma u dolini reke Jadar kod Loznice.

Vlada Srbije je u januaru 2022. godine, zbog pritiska javnosti zbog opasnosti po životnu sredinu, zaustavila realizaciju projekta "Jadar" i ukinula sve dozvole.
Rio Tinto: Osuđujemo napad lokalnih aktivista u dolini Jadra na vozilo našeg partnera
Kompanija Rio Tinta danas je saopštila da su aktivisti udruženja "Ne damo Jadar" napali vozilo njenog poslovnog partnera tokom njihovog redovnog obilaska zemljišta u vlasništvu kompanije u dolini Jadra i osudila je taj postupak.

"Ovaj incident predstavlja nastavak agresivne kampanje pretnji, zastrašivanja i napada na zaposlene u kompaniji Rio Sava i naše partnere, koja je zasnovana na dezinformacijama i lažnim navodima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Rio Tinto poštuje pravo građana Srbije na miran protest u skladu sa propisima Srbije, ali da je današnji napad, koji se dogodio na javnom putu i ničim nije izazvan, direktno ugrozio bezbednost i zdravlje zaposlenih u partnerskoj kompaniji.

"U incidentu u kojem su četiri traktora opkolila vozilo naše partnerske kompanije, jedan član tima je zadobio povrede od udarca poljoprivrednom opremom koja je deo traktora, a drugom članu tima su nasilno oduzeti dokumenti", istakla je kompanija Rio Tinto i navela da je u toku podnošenja zvanične prijave incidenta policiji.

Rio Tinto, kako je  navdeno u saopštenju, osuđuje svaku pretnju ili fizičko nasilje prema njenim zaposlenima i partnerima i koristiće sva raspoloživa pravna sredstva kako bi zaštitila bezbednost i zdravlje tih ljudi.