Društvo

U gradu devet javnih česama: Na kojima možete da se osvežite?

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

U gradu postoji devet javnih česama, dok ih u okolnim naseljima ima još 12 na kojima Zavod za javno zdravlje uzorkuje kvalitet vode.

Prethodnih dana temperature su bile gotovo letnje, a iako nas od sutra očekuje pad temperature, već naredne nedelje se očekuje novi rast istih. Proveravali smo na kojim javnim česmama je voda ispravna za korišćenje.

Na osnovu ugovora sa gradom, ZZJZ vrši analize vode četiri puta godišnje, a poslednje je uradio u februaru.

Prema ovim analizama, voda je bezbedna za korišćenje na 10 javnih česama, od kojih su četiri u gradu.

Kako iz Zavoda za javno zdravlje navode, voda je ispravna na javnim česmama Čačalica donja, Čačalica kod ekološkog doma, Poljana, Кličevac –centar, Кličevac –Кusatak, Rečica, Beranje, Sestroljin, Petrovačka obilaznica i Poljoprivredna škola.

Javne česme na kojima je voda mikrobiološki ispravna, ali hemijski ne odgovara, uglavnom zbog povećanih koncentracija amonijaka ili mirisa mineralnog porekla koji je prisutan u arteškim bunarima su Parma (amonijak, miris), OŠ Vuk Кaradžić (amonijak, miris), Pionirski trg (amonijak, miris), Lučica (amonijak, miris), Pijaca krug (amonijak, miris), Кasidol (nitrati) i Prugovo (amonijak).

Treću grupu čine javne česme koje imaju mikrobiološku neispravnost, a to su Minine vode i Bare Šarena voda, dok u četvrtu grupu spadaju javne česme koje imaju mikrobiološku i fizičko-hemijsku neispravnost i to su one u Ćirikovcu (nitrati i mb) i naselju Ostrvo (amonijak, miris i mb)

Iz Zavoda za javno zdravlje napominju da su javne česme nestabilni alternativni vodni objekti.

Preporuka je koristiti za piće vodu iz gradskog vodovoda, koja je higijenski ispravna i zdravstveno bezbedna,