Društvo

Penzioneri se prijavljuju za pakete pomoći, ali neće ih dobiti ni svi koji ispunjavaju uslove

FOTO: Boom93/N.Stojićević
Ilustracija

FOTO: Boom93/N.Stojićević Ilustracija

Prijava penzionera za dodelu paketa pomoći počela je 10. aprila u Udruženju penzionera u Požarevcu, a kako kažu penzioneri su prethodnih dana dolazili kako bi se upisali.

Pravo na paket pomoći imaju penzioneri čija penzija ne prelazi 24.987 dinara.

"Poželjno je da su sami i da nemaju neki drugi prihod u tom domaćinstvu. Ako imaju pored sebe decu koja rade i koja imaju dobre prihode, onda ne bi trebalo da se prijavljuju, kako bi pakete dobili oni koji zaista imaju niska primanja", navodi za Boom93 Milorad Jovanović iz udruženje penzionera.

Međutim, u ovom udruženju ne znaju koliko će im paketa biti odobreno, pa samim tim kažu da su u problemu, jer oni upisuju sve penzionere koji ispunjavaju uslov, a ne znaju koliko njih će dobiti paket, jer kako dodaju verovatno će neki ostati bez namirnica.

"Ne znamo koji je naš fond i tako i kažemo našim članovima. Nama su sad dali to da odradimo, a naknadno će da nam jave koliko paketa ima. I šta ćemo da radimo, na primer upišemo 1000 njih, a oni kažu imate pravo na 400 paketa. Tako da ćemo u svakom slučaju mi biti u problemu, jer će se ljudi sigurno pobuniti, oni koji ostanu bez tih namirnica i paketa. Drugi problem je što ne znamo ni kada, ni kako će nam isporučiti, kao i gde ćemo ih spakovati, jer ne znamo na koliko paketa imamo pravo. Do sada kada smo to radili, mi smo to organizovali, a taj naš dobavljač ide u kombiju i razveze te pakete našim članovima. Tako da je ovo totalno neorganizovano i nismo zadovoljni", navodi Jovanović.

FOTO: Boom93
FOTO: Boom93

Za razliku od ovog Udruženja koje upisuje svoje korisnike, iz Gradske organizacije invalida rada kažu da kod njih nema upisa paketa, jer nemaju pravo na iste.

"Naše udruženje nema pravo na upis naših članova za pakete pomoći, tako da nismo ni počeli sa upisom. Prema informacijama koje imamo, penzionere upisuje samo Udruženje penzionera, odnosno pakete upisuju samo penzioneri koji su otišli u starosnu penziju", navode iz ove organizacije.

Podsetimo, prijava za dodelu paketa pomoći koje dele Savez penzionera Srbije (SAPENS) i Udruženje penzionera Srbije (UPS) „Nezavisnost“ počela je 10. aprila. Za dodelu oko 55.000 paketa izdvajeno je oko 112 miliona dinara.

Prijave za dodelu paketa se mogu podneti zaključno sa 29. aprilom, a rang-liste će biti objavljene na oglasnim tablama udruženja i odbora korisnika fondova, kao i filijala Fonda 30. aprila ove godine.

Podela paketa počeće 20. maja.

Prilikom podnošenja prijave, potrebno je da korisnici ponesu poslednji penzijski ček (izveštaj iz banke), kao dokaz o visini penzije.

Ukoliko korisnik prima i penziju iz inostranstva, zbir dve ili više penzija ne sme biti veći od 24.987 dinara.

Kako je objavio Fond PIO, prilikom utvrđivanja rang-liste za dodelu solidarne pomoći, prednost imaju samohrani korisnici ili korisnici u višečlanom domaćinstvu kome je jedini izvor prihoda penzija, a prioritet će dobiti stariji pezioneri.

Sadržaj paketa će biti sledeći, kuhinjska tuzlanska so, kilogram, šećer kristal kilogram, Crvenka, brašno T500 kilogram, Danubius (dva komada), ulje suncokret (litar), Dijamant, pirinač kočanski 400 grama testenina pužići 400 grama Grano doro, supa kokošija 65 grama Yumis, tunjevina komadi u suncokretovom ulju 160 grama Ocean, bebi sapun sa pantenolom, glicerinom i uljem nevena, Nevena, 78 grama, zubna pasta triple action 75 mililitara Colgate i deterdžent Duel – đurđevak 3 kilograma.