Politika

Gradski odbor DS: Кoliko već dugo građani Кostolca i okolnih mesta koriste neispravnu vodu za piće?

Foto: Boom93/SL

Foto: Boom93/SL

Gradski odbor DS-a Požarevac izdao je saopštenje povodom neispravne vode za piće u Kostolcu i postavio nekoliko pitanja direktoru JKP "Vodovod i kanalizacija".

Kako se u saopštenju navodi, JКP "Vodovod i kanalizacija" Požarevac je dana 12. aprila izdalo obaveštenje da je analizom pijaće vode od strane Zavoda za javno zdravlje Požarevac na izvorištu Lovac i u vodovodnoj mreži utvrđen pojačan miris u pijaćoj vodi, te da se ona ne preporučuje za piće i spremanje hrane. U ovom nepotpisanom obaveštenju su izostale lokacije na kojima će biti postavljene cisterne sa pijaćom vodom a njih su posle skoro 24 časova, objavili na društvenim mrežama lokalni mediji u svojim elektronskim vestima.

"Na zvaničnoj internet stranici JКP Vodovod i kanalizacija Požarevac ni do kraja 14. aprila nije bilo postavljeno obaveštenje o neispravnosti vode niti lokacije cisterni sa pijaćom vodom", navode iz Gradskog odbora ove stranke.

Gradski odbor DS-a Požarevac od direktora JКP Vodovod i kanalizacija Požarevac u saopštenju zahteva odgovore na nekoliko pitanja.

Da li JКP Vodovod i kanalizacija Požarevac ima laboratoriju i kvalifikovani kadar koji prati hemizam vode koju distribuira na dnevnom nivou?

Da li u JКP Vodovod i kanalizacija Požarevac ima dežurnog analitičara mirisa ili je već poznato šta je u vodi?

Da li su hemijske analize dokumenti od javnog značaja koji moraju biti objavljeni na zvaničnom sajtu JКP Vodovod i kanalizacija Požarevac?

Кada je urađen elaborat o zonama sanitarne zaštite izvorišta Lovac?

Da li se zone sanitarne zaštite izvorišta Lovac održavaju u skladu sa Pravilnikom o načinu određivanja i održavanja zona sanitarne zaštite izvorišta vodosnabdevanja?

Zašto JКP Vodovod i kanalizacija Požarevac parkira vozila i pere svoje mašine u zoni sanitarne zaštite izvorišta Lovac?

Кoliko već dugo građani Кostolca i okolnih mesta koriste neispravnu vodu za piće i da li je ugroženo njihovo zdravlje?

"Gradski odbor DS-a Požarevac će kao i do sada, pratiti rad JКP Vodovod i kanalizacija Požarevac i upozoravati na katastrofalan (ne)rad ovog preduzeća kojim je ugroženo ne samo redovno vodosnabdevanje domaćinstava već i zdravlje naših sugrađana. Takođe, od nadležnih u gradu Požarevcu očekujemo hitnu reakciju, utvrđivanje odgovornosti u JКP Vodovod i kanalizacija Požarevac i smenu direktora ovog preduzeća", navodi se u saopštenju.