Društvo

Ergela Ljubičevo bogatija za 15 novih ždrebadi (VIDEO)

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Ergela Ljubičevo bogatija je za 15 novih ždrebadi, a do kraja sezone očekuju još tri prinove.

Ovaj broj ždrebadi koji će uskoro dostići broj 18, je najveći broj prinova koji je ergela imala u skorije vreme, a prema rečima direktora ovog preduzeća, Mirka Stojanovića, sve ovo je rezultat podmlađivanja stada.

"Radili smo naporno ove 2-3 godine da obnovimo stado, pa je bilo i uvoza, nabavljene su kobila i ovde iz Srbije, a ima i poklona iz inostranstva. Samim tim što se starosna kategorija kobila promenila, automatski je plodnost mnogo bolja. Takođe, prethodnih godina nismo imali problema sa hranom, da ima nedostatka hrane, tako da je sve to rezultiralo onim brojem ždrebadi koje sad imamo", kaže direktor.

Ovako veliki broj konja potrebno je namiriti, a radnici u Ergeli su maksimalno zauzeti i posvećeni prinovama, a često se radi i u tri smene.

"Radnici su maksimalno zauzeti, jer ih ima malo, a mnogo prinova, tako da zaista ima puno posla. Radi se u tri smene, a  uvek imamo nekog na bolovanju, jer to je takav posao. Imamo dve povrede jahača, jer uvek ima neko ko se povredi, to je takav sport. Jednostavno, dešava se".

U Ergeli se svakog dana radi na poboljšanju kako izgleda, tako i sadržaja za posetioce, kojih svakog dana ima, naročito sa dolaskom lepog vremena.

Direktor navodi da sa dolaskom proleća i obim posla raste, trava mora da se pokosi, kako ne bi bilo da krpelja i da bude pristupačno posetiocima.

Uskoro kreće sadnja kukuruza na sto hektara, što je za zaposlene najveći posao. Zatim ih očekuje žetva i spremanje hrane za sledeću godinu. Kako je ergela dobila veliki broj prinova, potrebno je spremiti duplo više hrane, a sve to iziskuje puno rada, truda i ulaganja.

Podsetimo, prilikom posete Ergeli ljubičevo, novinari Boom93 razgovarali su sa direktorom Stojanovićem i o letnjikovcu koji je izgrađen za porodična okupljanja.

Direktor je naveo da je korišćenje letnjikovca za posetioce besplatno, uz mogućnost korišćenja roštilja koji je sazidan u okviru istog, ali i da ovaj prostor nije za organizaciju veselja i žurki, već za porodična okupljanja, kako bi posetioci proveli prijatno vreme na ovom prostoru.